O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

недеља, 11. децембар 2011.

Šta morate videti u Istanbulu?


(opipavanje pulsa...)


Koliko god puta da odlazite u Istanbul, nikada nema dovoljno vremena da obiđete sve što ste želeli, to je sigurno... Ja sam do sada išla 3 puta po 5 dana. Mada, to je 5 noćenja, ali praktično je 6 dana jer se prvi dan stiže ujutru, a poslednji dan se ide kasno uveče vozom. Kada bi nabrajala šta sve to treba da se vidi u Istanbulu, taj spisak ne bi imao kraja.. ali zato ću ja pisati šta to sve možete videti u Istanbulu za 5 dana a  da sam ja obišla. Nekako mi nije u redu da pišem o mestima koje nisam obišla, a svakako imam spisak koja mesta ću posetiti sledeći put, pa ću vam o tome pisati kasnije.

U zavisnosti od toga kojim danima idete tako i napravite raspored. Ovaj raspored mi je najlogičniji i svideo se mojim prijateljima kada smo zajedno išli vozom. Neki muzeji nerade jednom nedeljno. Obično je to utorak, ali najbolje je da proverite na zvaničnom sajtu institucije. Sve lepo piše...



Dan 1. – upoznajte kraj

Sve zavisi  kada ste doputovali taj dan, da li ste umorni i tako.. ali savetujem vam da taj dan samo obiđete kraj, vidite atmosferu i  cene u restoranima, popijete  čaj, pojedete đevrek (na turskom se kaže simit), nabavite kartu na nekom od info mesta (besplatno), pojedete doner, popričate sa nekim trgovcem, vidite kako funkcioniše javni prevoz... nemojte da idete u šoping prvi dan nikako. Nakon što ste snimili situaciju možete uveče da napravite plan za naredni dan.

Info mesto gde možete nabaviti kartu je na Sultanahmet trgu i radi do 17h. Sigurno ima još negde u gradu, ali ja nisam videla.


Dan 2. – dan za Sultanahmet

Bez ovog kraja se ne napušta Istanbul, a zašto videćete i sami... Neću da smaram sa istorijom, taj deo možete i sami da izgooglate. Bez obzira što sam mnogo puta bila ovde, ipak ne mogu da ne odem u ovaj kraj jer mi je to taj Istanbul sa razglednice.

Opština Fatih sa obeleženim znamenitostima


HIPODROM

Prostorni trg Sultanahmet nekada je bio veličanstveni Hipodrom. Imao je oblik potkovice i zauzimao je površinu od 400x120 metara. Smatra se da je mogao da primi više desetina hiljada gledalaca smeštenih u 40 redova. Na ovom mestu je uz veliku ceremoniju  zvanično proglašena prestonica Rimske Imperije- Konstantinopolj, ovde su se održavale razne igre, ceremonije, smotre... da bi ga Krstaši na kraju potpuno ogoleli, a Turci posle ponovo renovirali i tako... izgooglajte detalje ;) Od ovog Hipodroma ostala su 3 spomenika i to Egipatski obelisk (Teodosijev stub), Konstantinov stub i Zmijski stub.

Zahvaljujući fantastičnom projektu BYZANTIUM 1200, za koji sam čula kada sam bila u Arheološkom muzeju,  možemo da zavirimo u taj deo istorije i vidimo kako je Hipodrom nekada izgledao :) Slike se mogu sada videti na site-u, a Aleksandra i ja smo imale sreću pa smo videle fotografije izložene u Arheološkom muzeju.


Ovako je nekada izgledao Hipodrom



PLAVA DŽAMIJA (DŽAMIJA SULTAN AHMETA)

Odma pored ovih stubova, sa leve strane nalazi se ova velelepna džamija. Svaki put kada odem u Istanbul, moram da uđem u ovu džamiju.


Minareti Plave džamije
Ona je specifična zbog toga što ima 6 minareta. Neki zlobnici će reći da je sultan Ahmet tražio da se napravi džamija koja je veća od Aja  Sofie, kako bi je sakrila, ali ja sam čula drugu priču... Sultan je rekao arhitekti da hoće minarete od zlata, a na turskom se zlato kaže altın, a on je napravio 6 minareta, a 6 se na turskom kaže altı. Kažu da je arhitekta to platio odsecanjem ruke. Bilo kako bilo, ova džamija predstavlja simbol Istanbula, monumentalna je i prelepa, a zašto je zovu „plava“ pojma nemam :D Mislim, ima i plave boje unutra, ali ne nešto dominantno..


Obično se ulazi sa strane koja je okrenuta jugo-zapadu, ne možete omašiti jer se uvek čeka u redu. Pre ulaza uzećete kesu u koju ćete staviti obuću i poneti sa sobom, a dobićete i maramu ako su vam noge gole, nosite majicu bez rukava, dekoltiranu, obukli ste heleanke... bez obzora na pol. Dakle i muškarci u kratkim pantalonama će dobiti maramu da se ogrnu. U džamiju kao turista ne možete ući tokom molitve. A da, ulaz se ne naplaćuje, kao ni u jednu drugu džamiju.
Na izlazu ima kutija u koju se bacaju te kese i budite pristojni i nemojte sedeti na stepenicama i tu se obuvati kao neki skrnavi turisti. Sedite negde sa strane.

OVO nemojte raditi


Inače, tepih unutar džamije je tako divan i predivan i mekan i... savršen.


AJA SOFIA (Sveta Sofija)

Aja Sofia
Aja Sofia se nalazi preko puta Plave džamije, bila je najpoznatija hrišćanska crkva u Carigradu i najveća hrišćanska građevina u to vreme na svetu, da bi posle bila pretvorena u džamiju a nakon svega  toga postala ono što je danas- muzej, u kojem možete videti posledice i jedne i druge vere i koja je upravo zbog toga tako interesantna :)

Dugu i detaljnu istoriju ovog monumetalnog objekta možete da izgooglate, jer zaista ne bi pisala o tome.. ali ipak ću reći da je ona od svoje izgradnje prošla razna uništavanja usled paljenja, posledica zemljotresa, pljačkanja, bila je od drveta pa od mermera, građena je od materijala iz raznih delova sveta, rekonstruisana je mnogo puta i uspešno i manje uspešno, a sada je muzej u koji možete ući za 10€ :)

Meni je interesantno što se ovde nalazi prva ktitorska ikona i možete je videti na izlazu, a mnogima je interesantno što ima neka rupa u koju možete da gurnete palac, zamislite želju, zavrtite palac i želja vam se ispuni. Meni je ovo drugo glupost, pa sam samo prošla pored toga. Imate hrišćansu i islamsku verziju zašto je ta rupa tako važna. Evo biću pristojna pa ću reći kako je, a verovanje ostavljam vama. Ta rupa se nalazi na „stubu koji plače“ koji je od poroznog mermera i apsorbuje podzemnu vodu. Vlagu možete osetiti kada gurnete prst u tu rupu. Eto.



Branka i ja malo odmaramo :)
Nakon što se obišli ove objekte možete da napravite malu pauzu pored fontane ili na klupama koje se nelaze između Aja Sofie i Plave džamije i tu napravite prelepe fotografije ili da prosto samo uživate na Istanbulskom suncu ili leškarite na travi ispod nekog drveta. Predlažem da uradite sve :) pojedite đevrek i nastavite dalje :)





Kada krenete ka Topkapi palati možete usput obići i mauzoleje sultana Murata III, sultana Selima II i sultana Mehmeda III. To kao da se nalazi u okviru Aja Sofia komplaksa, tako da je to jugo-istočna strana. Dakle, kako skrenete od Aja Sofie levo ka Topkapi paltati videćete ulaz u dvorište u kojima se nalaze ti mauzoleji. Mene je tu zatekla i interesantna izložba fotografija objekata koji su građeni u vreme osmanske imperije a da više nisu na teritoriji Turske ili su to gradile neke paše. Ne znam tačno šta je bila tema, ali znam da sam odma prepoznala most na Drini u Višegradu :)

Mauzolej

Kako izgledaju ti mauzoleji, možete da vidite na fotki. Meni je bilo jako interesantno. Pitala sam čuvara da mi malo pojasni, ali nije znao engleski. Uspela sam da razumem da su oni sa turbanom muški, a oni bez ženski i to kombinacijom turskog i engleskog :) Ima ih raznih veličina, a bilo je i jako malih :( Pretpostavljam da je sultan u tom najvećem, a da su dečica u malim..
Ulaz je besplatan, a ne treba puno vremena da izdvojite tako da vredi obići.



TOPKAPI PALATA

Topkapi ( top kao top, a kapi kao kapija) palata je jedan od najposećenijih muzeja u Evropi a nekada je bila administrativni centar Otomanskog carstva. Komplaks palate uključuje brojne lođe, paviljone, državne kancelarije, spavaonice, kasarne, privatne odaje, džamije, biblioteku i ogromnu kuhinju, a danas možete videti te prostorije u kojima se divanilo, spavalo, obavljalo sunećenje i raznorazne druge prostorije kao i prostorije u kojima su izloženi eksponati kao što su pribori i servisi za ručavanje, garderoba, nakit (ooooh, kakav nakit)... ma svašta.  Videćete i Portin divan, gde je zasedala sultanova vlada.
Kada se prođe prva kapija ulazite u predivan parkić stvoren za uživanje, tu se nalazi i crkva Hagia Irina koja je 2 puta bila sedište vaseljenske patrijaršije. Nakon toga ide kapija gde i kupujete ulaznicu od 10€. U sklopu kompleksa se nalazi i jedna fantastična terasa sa koje ćete moći da vidite i azijsku stranu i naravno predivni Bosfor po kojem košaraju brodovi različitih veličina :)

Šta da vam kažem, morate je videti. Bilo bi dobro da imate neku literaturu, čisto da znate kakva sve blaga gledate, a možete uzeti i one slušalice a možete i da pročitate sa pločica o čemu se radi.

Najveći utisak na mene je ostavila jedna prostorija koja je imala drvena vrata sa pločicama sedefa, svetlost se tu tako divno igrala...

Divna prostorija...


U okviru ovog kompleksa se nalazi i harem za koji se dodatno plaće ulaz, čini mi se oko 7€. Mi nismo išli tamo jer smo svakako planirali da posetimo harem koji je u okviru Dolmabahče palte i koji je uračunat u cenu ;)


ARASTA BAZAR

Što se tiče informacija i divota koje ste videli, mislim da je dosta istorije za taj dan pa je vreme da se promuvate po Arasta bazaru. On nije mnogo poznat, ali ako odete tamo naćićete prodavnicu u kojoj možete kupiti divan srebrni nakit sa poludragim kamenjem za male pare. Da se razumemo, ovo nije najjeftiniji bazar, ali je ta prodavnica super kao i još par suvenirnica.
Ovaj bazar se nalazi odma pored Plave džamije, maltene u njenom sklopu. Kada izađete iz džamije i siđete sa onih stepenica na kojima piše da je zabranjeno sedeti, videćete ulaz za ovaj bazar. Tu odma ima par prodavnica sa suvenirima koje su dosta skupe, ali čim skrenete u uličicu videćete gomilu malih radnji a tu odma na početku je i ta sa nakitom. Ja sam kupila ogroman prsten sa smaragdima i rubinima za manje od 1500 dinara. Ako vas ide više i svi bi nešto da kupite, a jao eto vama popust :D


Nakon ovako divnog ali napornog dana zaslužili ste odmor a kasnije i neki ludi provod na Taksimu :)


Za ovaj deo bi bilo dobro da imate neki dobar vodič. Ja imam TURISTIČKI VODIČ- ISTANBUL koji je izdao Intersistem, a košta oko 800-900 dinara.

Ovaj tekst je već predugačak tako da ću o tome šta možete da vidite ostalim danima pisati u sledećem tekstu :)




21 коментар:

  1. Анониман6. март 2012. 20:40

    Radi li Arasta bazar nedeljom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rade Turci svaki dan :D

      Ozbiljno, radili su i 1. januara a i to je bila nedelja..

      Избриши
  2. Анониман8. март 2012. 22:38

    Možda je trebalo da spomeneš i Cisternu baziliku u Istanbulu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da... ali nisam tamo bila.. ne znam zašto ali nije me privukla iako sam 1000 puta prošla pored..

      Избриши
  3. Imamo zajedničku strast, Istanbul, tekstovi su vam odlični, ako vam zatreba koja fotka uzmite iz moje galerije! Čitamo se, a možda i popijemo čaj na Sultanahmetu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. S obzirom da delimo istu strast, možemo na ti? ;)

      Uh, čaj na Sultanahmetu.. uvek sam za :)

      Избриши
  4. Hvala na ovom vodicu. Ja sam ga pronasla tek po povratku iz Istabula. Ostaje mi zal za Arheoloskim muzejem i Kari dzamijom, ali boze moj, nadam se da ce mi se ukazati jos prilika. Tvoj boravak je bio bas sadrzajan. Preporucila bih svima da kupe neki vodic, da bi se prosto bolje informisali, uz to, u info birou dobijaju besplatne vodice na engleskom.
    Marija

    ОдговориИзбриши
  5. Zdravo,

    Da li mozes da mi kazes kakvo vreme mogu da ocekujem u Istanbulu u prvoj nedelji novembra?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oko 15°C, uglavnom promenljivo oblačno i bez kiše. Jb.ga, mene kači kiša za naredni vikend 8-11. nov.

      Избриши
    2. Uh, ja sam već odgovorila na sva pitanja, ali ne vidim svoje odgovore tako da ih verovatno i niko drugi ne vidi o_O

      Zaista je teško reći kakvo će vreme biti u bilo gde u svetu, pa tako i u Istanbulu, najbolje je pogledati prognozu pre samog polaska, ali svakako da ću podeliti i svoja iskustva :)

      Jednom sam bila u novembru i to krajem meseca i šetali smo se u majicama kratkih rukava preko dana dok je kodnas bilo 3⁰C :) Za novu godinu je bilo oko 8⁰C i bilo je sunčano, ali zato sam se jednom u aprilu smrzla jer je duvao jak vetar bez obzira što je temperatura navodno bila ok i što je sijalo sunce.. U Svakom slučaju savetujem da poneseš slojevitu garderobu i obavezno neki šal i kapu da se nađe ;) Onaj vetar nije normalan - duva sa svih strana, u kosti se uvlači..

      Srećan put i želim vam lepo vreme bez vetra :)

      Избриши
    3. Prema accu weather u toj prvoj sedmici novembra uključujući i period od 5 do 10, očekuje se da bude oblačno i sa kišom...Međutim, kako znati kakvo će vrijeme uopšte biti....Istanbul je ogroman grad i ako u jednom njegovom dijelu pada kiša, ne mora značiti da će padati u cijelom Istanbulu...Tako su za Sarajevo prognozirali obilne kiše u drugoj polovini oktobra, a vidi sada, temperatura do 25 stepeni, sunce grije kao i tokom avgusta. U Istanbul putujem 04. novembra i ostajem do 10. i stvarno se nadam da ACCU ne zbori istinito...Uostalom, neka pada, i neka se sruči 40000 litara kiše....ja idem...kabanica, kišobran, kapa...ne može nam niko ništa...jači smo od sudbine :))

      Избриши
  6. Da li te mozda ima fb da se nadjemo,imam par pitanja mislim da mozes da mi pomognes naravno ako zelis, sa drustvom ide za Novaka .HVALA

    ОдговориИзбриши
  7. Koliko je para potrebno para da se ponese za 5-6 dana, za dvije osobe ukljucujuci i shopinga(garderobe)?

    ОдговориИзбриши
  8. Ivana, pozdrav.
    Interesuje me nekoliko stvari:
    1) cime si isla,voz/autobus/avion i koji mislis da je najbolji odnos cena/duzina puta?
    2) gde si bila smestena,u starom ili novom delu grada i ako imas neku preporuku za hostel?
    3) kakva je situacija sto se tice gradskog prevoza,da li se kupuju karte za 10,20,30 voznji i koliko je jasna mreza gradskih linija?
    4) koliko je para potrebno odvojiti za karte za razne istorijske lokacije i prevoz po gradu?
    unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav i tebi :)
    Ostao/la si Anoniman pa ne znam u kom rodu da ti se obratim, ali dobro.. :)

    1. išla sam na razne načine, obično one najjeftinije. Išla sam samo vozom i to Balkan flexipasom do 26 godine put izađe oko 70€ a za starije oko 100€. Putuje se 24 sata u odlasku i vrlo često 36 sati u povratku s tim da ima pauza u sofiji od 7 sati, taman da se obiđe grad :D
    Išla sam vozom do Sofije, a od Sofije busom. to je super varijanta kada bi bilo grejanja u tom vozu :/ a uz dobru informaciju može se proći za 70€. Taj bus je eksta! I tu se putuje oko 24 sata. Ove dve varijante su baš avanturističke :D

    Sada ću prvi put ići avionom, ali to je neka promotivna ponuda Turkish airlines-a od 100€ :D Ako nemaš neko određeno vreme putovanja, prati njihove promocije pa tako rezerviši. Kažu da let traje nešto više od sat vremena + vrme na aerodromu :)
    Sve zavisi kakav vid putovanja voliš. Ja pre odaberem jeftijije pa zato putujem češće :)

    2. Najbolje je smestiti se u hostel kod ulice Istiklal, to je opština Bejoglu i u blizini Taksima.. Možda da pogledaš sam/a ponude za hostel u tom kraju pa da onda ja dam komentare, jer sam za neke čula da su loši, u nekima sam bila.. a u svakom slučaju znam šta donosi lokacija gde se nalaze :)

    3. Jako se lako snalazio sa prevozom. Pisala sam to u jednom postu, pa tu pročitaj http://ivanajerkov.blogspot.com/2011/07/javni-prevoz-u-istanbulu.html

    ono što bi dodala je da se na jendom od većih stanica (Eminonu, Sultanahmet, Taksim...) može kupiti kartica za javni prevoz za 7€ gde se posle uplaćuju vožnje. Posle možeš da vratiš karticu i dobiješ pare nazad. Cena karte sa tom karticom je jeftinija, a imaš i 50% popusta ako presedaš bus-tramvaj-brod...) Ako nećeš mnogo koristiti javni prevoz možeš da kupuješ i žetone za jednu vožnju.

    4) Uh, pa to je stvarno individualno.. koliko želiš muzeja da obiđeš, koliko dana ostaješ, gde sve planiraš da ideš. ako imaš Euro 26 ili ISIC karticu negde možeš da dobiješ popust. ako planiraš da vidiš Musst se o kojem sam ja pisala treba ti oko 40-50€ Sve zavisi.. ulaznice su oko 10€. u zavisnosti gde ti se nalazi hostel možeš dosta da uštediš na prevozu :)

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Ivana,

    Odakle se ide na vožnju Bosforom i koliko košta.

    Pozdrav,
    Tijana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tijana,

      na pristaništu eminonu ima posebno stajalište za krstarenje Bosforom. Postoje razne varijante - kraće i druge tura kao i prevoznici - privatni i gradski. Ja bi pre savetovala taj njigov gradski Sehir hatlari mada i privatnici imaju kul ponude. Cene zavisi od varijante koja se odabere ali su od 5 do 12€ koliko ja znam. Ja sam išla na tu od 5€ skroz je ok.

      Uživaj i srećno :)

      Избриши
  11. Blog Ti je odličan... :) Hvala za sve korisne informacije :)

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican je blog, hvala za informacije:)

    ОдговориИзбриши