O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

субота, 23. децембар 2017.

Javni prevoz u Istanbulu - sada mnogo jednostavniji

Jedan od najpopularnijih tekstova na mom blogu je Javni prevoz u Istanbulu, međutim Istanbul se toliko gradi i mreža metro linija se toliko razvija da je nemoguće ispratiti sve te promene. Tako se između moja dva odlaska u Istanbul napravio novi most za metro, novi trg, Marmarej - linija koja ide ispod Mramornog mora (o čemu ću pisati u narednom blog postu) i tako... Grad se menja svakodnevno ali sva sreća imamo način kako lakše da se snađemo. 

Kao što sam ranije pisala, postoji mnogo načina kako da se prevezete od tačke A do tačke B u Istanbulu, tu su: autobus, tramvaj, metro, brod, dolmuš, taksi...od sada postoji i Uber. Pre nego što pomislite da koristite javni prevoz treba da izradite karticu za prevoz - Istanbulkart. To možete da uradite već na aerodromu ili na mnogim mestima u blizini stanica. Istanbulkart vam ne treba za linijski bus koji prevozi putnike od aerodroma do Taksima/Kadikoja, niti za dolmuš, taksi i Uber. Savetujem da prvo pročitate tekst Javni prevoz u Istanbulu ako već niste, tamo je detaljno opisano i kako izraditi i koristiti Istanbulkart :)


NOVOSTI

Pored toga što su se mnoge linije produžile, neke nove napravile,  najveća promena od teksta o javnom prevozu iz 2013. godine je to što se potpuno promenio Taksim trg, izgradio se most za tramvaj/metro koji povezuje Fatih sa Bejoglom i izgradio se Marmarej -  najveći građevinski poduhvat u ovom delu sveta, koji povezuje Evropu i Aziju tunelom ispod Mramornog mora. 

Šta ove promene znače za turiste?

Promena Taksim trga u poređenju sa ove dve promene možda i najmanje interesantna ali meni je najfascinantnija. Stari Taksim - ludilo od saobraćaja - kružni tok sa semaforima, autobuska stajališta, metro stanica, gomila restorančića... za samo par meseci je dobio potpuno novi izgled. Bila sam u avgustu 2013. godine u Istanbulu, pred kraj čuvenih protesta u Gezi parku, sve je bilo na svom mestu, a u decebru me je dočekala praznina - nema restorančića, nema saobraćaja, samo pešaci šetaju po Taksimu. Oni su za tako kratko vreme prebacili saobraćaj ispod zemlje, sve sa autobuskim stajalištima. Neverovatno! 
Za turiste, a i lokalce, to znači da je saobraćaj povezan sa metro linijom pod zemljom i da lakše mogu da prepešače preko trga Taksim. Neću sada da ulazim u političke aspekte ovog poduhvata, ali eto zanimljive teme za razgovor sa nekim lokalcem :)


Izgradnja mosta za metro liniju koja spaja Fatih i Bejoglu je, po meni, najznačajnija za nas turiste. Taj most se nalazi između Ataturkovog i Galata mosta na Zlatnom rogu. Fatih je opština na kojoj se nalaze najveće znamenitosti - Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi palata, Sultanahmet trg, Kapali čaršija... a Bejoglu je poznat po Taksim trgu, Galata kuli, Istiklal ulici i mnogim drugim zanimljivim lokacijama koje prosto morate sami da istražite :) Bilo da ste smešteni na Fatihu ili Bejoglu, trebaće vam prevoz sa jedne na drugu stranu. Do sada nije postojao ni autobus koji bi vas tako zgodno prevezao sa jednog na drugo mesto.
Za turiste je ovo najznačajnije zbog mogućnosti da se za male pare i kratko vreme prevezu sa Aerodroma Ataturk na Taksim ili bliže kuli Galata. Ja uvek savetujem da smeštaj nađete tu a da onda Fatih obilazite u jednom ili dva dana. Ako letite Turkish airlines-om ili Air Serbijom i našli ste smeštaj oko Taksima, ova metro linija je pun pogodak. 


Mreža metro linija u Istanbulu - decembar 2017.
www.metro.istanbul/en

Marmarej je poduhvat o kojem ću pisati u posebnom tekstu. To je tunel koji ispod Mramornog mora spaja Evropu i Aziju, tačnije dve železničke stanice - Sirkedži i Hajdarpaša. Za turiste koji posećuju samo Istanbul on je manje značajan. I dalje je brodić bolja varijanta jer ima više ocija ali ako putujete vozom negde dalje ili ste smešteni na Kadikoju a slećete na Ataturkov aerodrom ova linija je savršena za vas.JEDNOSTAVNO

Ako nećete da se zamarate istraživanjem oko javnog prevoza vrlo jednostavno možete da se snađete korišćenjem google mape :D Ne otkrivam toplu vodu, znam, ali novost je to što od skoro možete da koristite google maps za javni prevoz. Tako ćete dobiti najbolje opcije kako da se prevezete od tačke A do tačke B samo vam je potreban internet. Najbolje da se unapred pripremite kada je u pitanju prevoz od/do aerodroma kao i kako da dođete do željenih znamenitosti, a ako ima interneta onda ćete lako videti u realnom vremenu koja vam je opcija najbolja. Ne bi ulazila u detalje kako koristiti Google maps...


Primer kako da se prevezete sa aerodroma Sabiha Gokcen do Sultanahmeta.Uber je još nešto što je jednostavno ali skuplje. Nisam nikada imala prilike da ga koristim ni u Istanbulu ni negde drugde, ja ću i dalje da se držim onog "jeftino u Istanbul" pa ću da koristim javni prevoz ;)


Nadam se da će vam ovaj post uštedeti vreme i novac. Srećan put :)

1 коментар:

  1. Pozdrav..koristili smo krajem marta ove godine javni preboz u Istanbulu,odusevljeni smo uslugom,tacnoscu,urednoscu i naravno cijenom!"Istanbulkart" smo kupili po dolasku na Ataturk aerodrom,na ulazu u metro,iza 1,30€ po osobi smo dosli do hotela na Karakoy-u.Prilikom kupovine na karti imate kredita za voznju,poslije po potrebi dopunjavate,kosta Vozili smo se 4 metro stanice a potom promjenili metro za tramvaj.Jedan sat lijepe voznje.Istanbulkart vazi za metro,tramvaj,autobus,funikular i brod.Dopunjava se na svakom stajalistu,u metro stanicama,vrlo jednostavno.Ako vam nije jasno,sacekate da neko to uradi prije vas,vidite postupak...i eto!
    Toplo preporucujem gradski prevoz u Istanbulu!

    ОдговориИзбриши