O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

субота, 28. јануар 2012.

Šta morate videti u Istanbulu? - drugi deo


(put kojim se ređe ide)

Vratila sam se sa mog četvrtog putovanja u Istanbul, bila sam od 27. decembra do 3. januara ali ovaj put u gostima ;) Potpuno novo iskustvo za mene i moju drugaricu, prosto neverovatno! Imale smo sjajne domaćine i nemam dovoljno reči hvale za njihovo gostoprimstvo. O informacijama koje sam pokupila i iskustvima koje sam stekla tokom ovog poslednjeg boravka ću vam pisati kroz razne teme pa i kroz ovaj tekst. Ostala sam dužna da završim prethodni tekst tako da sada nastavljam sa predlozima po danima za must see u Istanbulu. Predlog za prva dva dana možete pročitati ovde, a sada nastavljam sa trećim danom...


Dan 3. – šarena Azija

Na poslednjem putovanju najviše vremena sam provela na azijskoj strani. Ono što je meni ovde najinteresantije je to što nema mnogo ili nema uopšte turista :) Prijalo mi je da mi se trgovci obraćaju na turskom i da kad ih razumem klimnem glavom ili se nasmešim a nekada čak i odgovorim, prijalo mi je i što se oni iznenade što ne znam turski. Sve je drugačije.. možete da osetite svakodnevni život i doživite potpuno drugačiji utisak. Ovde nema nekog velikog cenkanja, cene su takve kakve jesu.. Naravno ima delova koji su malo starij kao i onih fency i cool :)


KADIKOJ opština (Kadıköy)

Ovo je najveća opština u Istanbulu i ima oko 2 miliona stanovnika. Sa evropske strane možete doći brodićem sa Eminona (pristanište je kod Galata mosta) ili bilo kog drugog pristaništa jer je ovo najveće pristanište ne azijskoj strani kao što je Eminonu na evropskoj. Odma kod tog pristaništa nalazi se i ogroma autobuska stanica sa koje polaze autobusi na razne strane. Prelepo je samo da se šetate pored obale, ali kada ste već ovde predlažem da zavirite malo dalje ;)

Prvo što će vam upasti u oči je HAJDARPAŠA stanica (Haydarpaşa) koja se nalazi na samoj obali malo dalje od pristaništa. Ovo je početna i glavna železnička stanica azijskog dela Istanbula. Odavde idu vozovi prema Istoku po trasi poznatoj kao Istanbul - Bagdad i Istanbul – Medina. Sada se gradi tunel ispod Mramornog mora koji će spojiti Sirkeži stanicu (evropska strana) i ovu Hajdarpaša, možda ste negde već čitali ili gledali na TV-u/internetu, ako niste požete pogledati na Nacionalnoj geografiji. Jako lepa stanica, treba je obići...


Pogled sa obale na Hajdarpaša železničku stanicu




Ovde možete isto da obavite Shopping jer ima dosta prodavnica ali interesantno je i samo da prošetate tim uličicama. Ako se od stanice penjete ka gore naićićete na spomenik bika u kružnom toku, desno od toga počine kraj poznat kao MODA, prepoznaćete ga po tome što tu saobraća jedan stari tramvaj. Ta linija je u obliku pravougaonika pa taj tramvaj stalno kruži, u svakom slučaju videćete na mapi, vrlo je prepoznatljivo.
Ako vas ovo ne interesuje ili nakon što ovo obiđete možete otići ponovo dole do pristaništa i uhvatite neki prevoz za Uskudar.


USKUDAR opština (Üsküdar)



Bejlerbej palata
Ukoliko želite da obiđete BEJLERBEJ PALATU (Beylerbeyi Sarayi) uhvatite dolmuš iz Kadikoja. Dolmuš staje preko puta pristaništa bliže onoj raskrsnici koja vodi ka gore u onaj šoping. Na dolmušu piše Beykoz ali vozaču obavezno napomenite da vam kaže gde je Bejlerbej palata. Palata je odma posle mosta a most ćete svakako primetiti, tako da čim dođete ispod mosta treba da izađete. Nećete je videti sa puta ali ona je zaista odma pored mosta. Možda ovo ne morate da obiđete kada idete prvi put, ulaz za strance je 10€. Ako imate Euro26 ili neku studentsku karticu platićete 1€ :) Ova palata je bila letnjikovac i vrlo je slična Dolmabahče palati, samo je daleko manja i skromnija ali svakako je treba obići.. možda ne tokom prve posete nego kada budete išli neki drugi put (sigurno hoćete;)) U velikoj plavoj sobi nalazi se stoni srebrni sat od 60 kg. Imate obezbeđenog vodiča i ide se u grupama, ali ako idete van sezone može se desiti da nema vodiča koji priča na engleskom :/




Ako nećete ovo da obiđete možete samo da prošetate ovim divnim krajem. Ja sam se tu šećkala prvi put kada sam tražila ovu palatu, omašila sam je i krenula ka sledeđem objektu koji se vidi sa obale a to je Vojna škola. Kada idete tom glavnom ulicom imate dosta izlaza na obalu sa predivnim pogledom na most, sedite na neku klupicu, popite čaj i malo predahnite. Inače, u ovom kraju se snima većina turskih serija koje se emituju kod nas ;) Videćete te velike vile pored obale, a ko zna možda će se baš neki kadrovi snimati kada vi budete tuda prolazili ;)


Nakon toga savetujem vam da uhvatite neki bus za Uskudar pristanište. Bejlerbej je deo opštne Uskudar, ali vozač će razumeti šta hoćete da kažete a mislim i da nema drugih linija osim za to pristanište. Kada izađete na tom pristaništu videđete ogromnu džamiju, možete da švrljate tu po centru ali ja vam savetujem da nastavite da šetate pored obale ka DEVOJAČKOJ KULI (Kız Kulesi).

Devojačka kula

Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasao svoju ćerku proročanstva po kojem će princeza umreti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspela da izmeni sudbinu careve ćerke koja je jednog dana poslal sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela... Danas kulu možete obići tako što ima malo pristanište u blizini, karta je 5 lira (oko 2€ trenutno) i važi u oba pravca. Brodić se zadržava 15 minuta što vam je sasvim dovoljno da se popnete na kulu i uživate u predivnom pogledu, ali ako hoćete da ostanete još i eventualno popijete kafu u skupom kafiću, možete se vratiti nekim sledećeim brodićem. 

Ovde možete uhvatiti bus (odma tu kod pristaništa) nazad za veliku stanicu na Uskudaru (tu ste malo pre bili) ili do tamo istim putem otići peške.



TAKSIM  (povratak na Evropu)

Uhvatite bus sa Uskudara za Taksim, karta će vas koštati duplo (oko 1,5 evra) ali ćete preći Bosforskim mostom :) Ovaj trg je takođe poznat sa razglednica i scena iz turskih serija, lako ćete prepoznati Istiklal ulicu zbog mase ljudi koja se kreće iz i ka njoj. Dobro se odmorite u nekom restoranu i istražite tu divnu pešačku zonu. Ova ulica je fantastična! Više puta sam pisala o njoj u prethodnim tekstovima pa ne bi da se ponavljam... Možete se malo i vozikati metroom do Leventa (npr), početna stanica je na Taksimu, a možete se samo šetati i razgledati... i tako. Ako vam je hostel/hotel ovde negde onda vam je ovaj kraj već itekako poznat ;) pa vam savetujem da se prošetate nekim uličicama koje do sada niste stigli da istražite ili do Nišantaša gde se rodio i idalje živi Orhan Pamuk kada je u Istanbulu ;)


Dan  4. – moderna Evropa

E do sada ste videli glavne znamenitosti na Sultahahmetu, osetili duh azijske strane, večernji/noćni život na Taksimu i već bi trebali da vladate prostorom i da se lako orijentišete. Kada kažem „moderna Evropa“ pre svega mislim ne evropski deo Istanbula koji je sa druge strane zaliva Zlatni rog u odnosu na Sultanahmet, Bajazit... tj opštinu Fatih. Ukoliko ostajete samo 3 dana predlažem da umesto Bejlerbej palate obiđete Dolmabahče palatu o kojoj ću vam sada pisati.

DOLMABAHČE PALATA (Dolmabahçe Sarayı)

Ova palata predstavlja šlag na torti boravka u Istanbulu i zato predlažem da to bude poslednja palata koju ćete obići tokom boravka u Istanbulu. Nepravedno je mnogi turisti zaobiđu a upravo je ona najlepša palata u kojoj sam ikada bila. Dolmabahče kada se prevede sa turskog znači puna bašta a predstavlja poslednju rezidenciju otomanskih sultana. Izgrađena je u mešavini stila Baroka, Rokokoa i imerijalnog turskog stila, nameštaj je uglavnom evropskog porekla a zidove su oslikavali italijanski umetnici. Utisak neviđene raskoši pojačavaju predivni parketi, kupatilo od alabastera,  kristalni lusteri kojih ima 36 od kojih je jedan težak 5 tona i stepenište koje ima kristalne gelendere... rečima se ne može opisati ta lepota, ovu palatu zaista morate videti.


Stepenice sa kristalnim gelenderima


Palata se nalati na opštini Bešiktaš na obali. Opet sve zavisi od toga gde ste smešteni... Ukoliko ste smešteni na  Sultanahmetu, Bajazitu ili tu negde onda na onoj glavnoj džadi uhvatite tramvaj koji vas tačno vodi do Dolmabahče palate. Trebaće vam dosta vremena za obilazak ali vredi svaki minut proveden tamo! Ulazi se u grupama, postoje 2 reda- sa jedne strane vodič priča na turskom, a sa druge na engleskom. Ulaz je 10€ ali sa studentskom ili Euro26 karticom možete ući za 1€ ;)

U ovoj palati je poslednje dane svog života provodio i Ataturk koji je tu i umro 10. novembra 1938. u 9.05h tako da su svi časovnici u palati podešeni na ovo vreme. Moćićete da vidite sobu u kojoj je umro.
Inače, kada budete išli jednim hodnikom sa slikama obratite pažnju jer je na jednoj naslikana Bitka za Beograd.

U okviru ove palate nalazi se i harem tako da ćete moći da zavirite i u taj svet.. verujem da će većina biti iznenađena u odnosu na ono što su zamišljali, zato neću ništa da pišem ;)

Da, fotografisanje je zabranjeno...


MINIATURK

Od Dolmabahče palate možete peške da odete do Taksima, zaista je blizu, a zatim tamo pitajte gde staje bus za Miniaturk i koji je broj da vas ne bi zbunila sada objašnjavanjem. Čikica će vam sve lepo zapisati na papirić ;) Mi smo koristile bus 56HT i 36T. Vožnja ume da traje dugo.. ali kanjone šarenih zgrada koje ćete videti kroz prozor i lepote koje ćete videti u  Miniaturk parku su nepocenjive.

Miniaturk park


Miniaturk park se nalazi uz desnu obalu Zlatnog roga na površini od 60.000m2. Ovde ćete videti 105 modela najznačajnijih objekata, mesta i prirodnih čuda u Turskoj kao i neke objekte koje su sagrađane za vreme Otomanskog carstva a sada se nalaze van granica Turske, kao što je Mostarski most. Obradovaćete se kada vidite znamenitosti koje ste do sada obišli u Istanbulu ili tokom nekog letovanja u Turskoj, kao i dok budete šetali po „Bosforskom mostu“ koji je ovde dugačak 43 metra, a možda dobiete i inspiraciju za neko vaše sledeće putovanje po Turskoj ;) Popodne provedeno u ovom parku je predivno pogotovo što ćete moći da uživate i u zracima zalazećeg sunca.





ORTAKOJ (Ortaköy)

Ortakoj džamija i Bosorski most
Već puno puta sam pisala o meni najromantičnijem delu Istanbula, pa neću opet, ali uvek se možete vratiti na neke prethodne tekstove... Rećiću samo da se nalazi pored Bosforskog mosta koji je divno osvetljen... a ovde možete da probate tradicionalno jelo koje je baš specifično za to mesto KUMPIR, možete pročitati u nekom od prethodnih tekstova ili na Wikipedia. Košta sada 10 lira a to je oko 4-5€.
Do njega možete doći tako što ćete uhvatiti neki bus sa Taksima. Svakako od Miniaturka možete doći samo do Taksima ;)
Ortakoj je predivan...



Dan 5. – Shopping

Ovo, verovatno, zaslužuje jednu posebnu temu... već sam malo pisala o tome a i sada ću je se malo dotaći.
Možda ste stigli nešto da pazarite i tokom ovih šetnji, ali ako niste to možete taj poslednji dan. Ima puno cool radnji na Taksimu, a jeftinih stvari na Kadikoju... Kapali čaršiju naravno morate obići i kupiti suvenirčiće.. ali ona je skupa. Ceo taj kraj gde je većina naših turista koji idu sa agencijama (Bajazit) je  obično pun naših i ruskih butikaša pa ima gomila butika, ali verujte mi ono što se kupuje na komad uopšte nije jeftino, a većina prodaje samo na veliko. Ja nisam bila nikada u poznatom tržnom centu Morava, moja tetka jeste... nije uopšte jeftino, takve stvari i za te pare se kupuju kod nas u buticima, ali zato jesam kupila haljinu u MANGU za 5 evra u outlet centru Optimum. Ima jako puno outlet centara, gde se sjajne i jeftine stvari mogu kupiti :)

OPTIMUM- nalazi se na opštini Kadikoj. Možete otići busom i/ili dolmušem sa Kadikoja. Obično piše na vozilu ali možete pitati i vozača. Ogroman je i primetićete ga na vreme sa vaše desne strane, a ako niste sigurni pitajte nekoga od putnika ili vozača. Ovde se nalazi i supermarket pa možete kupiti čajeve, kafu, slatkiše... za poklone.


NAUTILUS- Kadikoj opština. E ne znam zašto nisam bila ovde.. stvarno nema smisla ;) Nalazi se relativno blizu pristaništa skriven među brežuljcima i džamijama. Obično se svi shopping centri nalaze na mapi koju dobijete u infu, tako da pratite mapu i stićićete tamo ;)

Bila sam u još nekim tržnim centrima ali sve je to manje više isto...



Opet kažem, ja obično ne idem u veliki šoping kada sam na putovanju, ali pošto mi je ovo sada bio 4 put i to od 7 dana imala sam vremena i za to. Ipak savetujem da ovaj dan obiđete Kapali čaršiju i tamo kupite neke suvenire i eventualno obiđete Optimum, a ostalu kupovinu obavite usput u Istiklal ulici i eventualno na Kadikoju u onim uličicama a ostatak dana provedite uživajući.
Možda da odete do Sulejmanije (Süleymaniye) i Jeni (Yeni) džamije koje se nalaze na Eminonu, videćete na karti.



Dan 6. – Polazak kući

Ukoliko ostajete 5 noći imate i ovaj šesti dan na raspolaganju, a ako se vraćate vozom imate vremena do 22h :) Iskoristite dan za ono što niste stigli da vidite ili želite ponovo da vidite ili prosto uživajte u nekom parku ;)
Ja ću sada napisati šta je to još interesantno da obiđete poslednji dan ili tokom nekog narednog boravka u Istanbulu.


VASELJENSKA PATRIJARŠIJA



Služba za Uskrs 2011.
u Vaseljenskoj patrijaršiji

Ko oseti potrebu da obiđe Vaseljensku patrijaršiju moraće dobro da se pripremi pre odlaska na put. Pre svega se opremite mapom sa Google Earth-a, u poslednjoj verziji mape koju besplatno dobijete na infu je ucrtana jer se vidi veći deo grada a na prethodim nije jer se nalazio samo strogi centar grada. Takođe se i raspitajte kada radi- to možete da uradite ovde. Ja sam išla 2 puta, prvi put kada sam išla sa tetkom sa agencijom (nedelja) i drugi put za Uskrs. Ako želite da je obiđete, najbolje da odete nedeljom oko 10h jer vam se u nekom drugom terminu može desiti da naiđete na zaključana vrata. Ja sam je lako pronašla drugi put jer sam tu već bila, malo je skrivena među zidinama i ne vidi se sa puta... Nalazi se u blizini leve obale Zlatnog roga. Do nje možete doći busom od Taksima i Eminona, recite da idete na Ortodoks Patrikhanesi -opština Ejup (Eyüp).





OBILAZAK PRINČEVSKIH OSTRVA (Adalar)

Ako je vreme lepo možete dan da provedete u prirodi na ostrvima, tačnije na Velikom ostrvu (Büyükada).Ostrva se nalaze 20km jugoistočno od grada u Mramornom moru i sastoje se od 9 manjih i 4 veća ostrva od kojih su 5 naseljna. Ovde je zabranjen motorni saobraćaj ;) Verovali ili ne ali ja još nisam obišla ostrva... prva 2 puta mi to nije bio prioritet, 3. put je bilo jako vetrovito i hladno a ovaj 4. put je bila zima... a mogla sam ih videti malte ne iz stana u kam sam bila...
Kako sam čula, brodić staje na 4 ostrva, ali obično svi idu na Bujukadu. Na eminonu će vam neki možda nuditi celodnevnu ekskurziju na privatnom brodiću, a ima i javni prevoz koji (čini mi se) sa evropske strane polazi samo sa Kabataša (Kabataş) a sa azijske sa Bostandžija (Bostanci), ali to vam je dalekooo, dalekoooo u Aziji ;) Do poslednjeg dana ćete savršeno vladati kartom i delovima grada tako da ćete lako pronaći Kabataš pristanište, a verujem da ćete se i sprijateljiti sa lokalcima do tada :P


VOŽNJA BOSFOROM

KRATKA linija

Ako ste se dovoljno vozikali brodićima kao javni prevoz možda i ne morate da idete na krstarenje, ali ako baš volite nećete se pokajati ;) Što se javnog prevoza tiče on kreće sa pristaništa Eminonu, imate kraću i dužu liniju krstarenja. KRAĆA linija traje 2 sata i koštala je 15 lira (oko 7€) i mislim da je sasvim dovoljna jer se prolazi čak i onaj drugi most na Bosforu. Druga, DUŽA, linija koja postoji još od 1851. godine koštala je 25 lira (oko 12€), ona ide skoro do Crnog mora. Čini mi se da se brod u tom najdaljem mestu zadržava koji sat, u jednom pravcu se putuje 1.30h . Ali sve se to raspitajte ranije a ne na dan putovanja. Na Eminonu postoji posebno pristanište samo za ovu liniju i primetićete je jer je jasno obeležena. Naravno postoje i privatnici... pa odlučite sami.






ARHEOLOŠKI MUZEJ

Već sam pisala o ovom fantastičnom muzeju u tekstu Mala družina u velikomgradu, mogla bi opet da ga posetim jer jednom nije dovoljno. Imate link, pa pročitajte utiske o tom muzeju kao i o drugim mestima koje sam obišla tokom drugog putovanja sa još 7 mojih prijatelja.




Eto, to su moji predlozi što se obilaska znamenitosti tiče. Naravno, ima još mnogo mesta koje možete obići a neke ćete i sami otkriti ako ste spremni na istraživanje i avanturu. Moj savet je da se opustite, uživate i ne jurcate... sve ćete stići. Ne valja ni kada imate previše utisaka, nećete moći da saberete misli pa ćete poludeti ovako kao ja :)))))

Želim vam srećan put i da se ponovo vratite u Istanbul :)





10 коментара:

  1. Анониман23. мај 2013. 15:12

    Draga Ivana,
    super ti je blog. Uskoro idem u Istanbul i vec vidim da ce mi tvoje informacije biti jako korisne.
    Nisam do sada videla, a mogla bi malo da pises o tome gde i sta jesti u Istanbulu, znas ono, ukusno a jeftino.
    Puno ti hvala za ovo do sada.
    Zorica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice :)

      Da, imam u planu da pišem o tome, mada mi to nije prioritet jer hrane ima u izobilju toliko da je apsurdno ići ciljano negde a cene su jeftinije od Novog Sada (da ne pričam o Beogradu) čak i ako se sedne u neki restoran u Istiklal ulici. Pojam da hrane ima "na svakom ćošku" je isuviše mali da opiše koliko puno restorana ima.. možda pre "na svakom koraku". Ali u pravu si da treba da napišem jedan tekst o tome, možda pre sa nekim specijalitetima..
      Ukoliko u nekom tržnom centru naiđeš na Iskender HD obavezno probaj glavno jelo, košta 11 lira i vredi svaku paru :) Inače, imaju samo taj jedan meni i fenomenalno im je to glavno jelo.
      Meni je sve ukusno u Istanbulu, možda nisam objektivna :)

      Srećan put, lep provod i javi nam kako je bilo i šta je ostavilo najveći utisak :)

      Ako imaš neka pitanja tu sam :)

      Избриши
  2. Cao Ivana !
    Devojka i ja razmišljamo da sredinom januara posetimo Istanbul pa me interesuju tvoja iskustva vezano za Istanbul u zimskom periodu.

    Hvala unapred. :)
    Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao Nikola,
      izvini što si čekao 7 dana na odgovor ali sam baš bila u Istanbulu pa nisam mogla da odgovorim :)

      Generalno gledano vreme je toplije nego kod nas, grad je velik pa kad gledaš prognozu to skoro da ništa i ne znači. prošle godine sam bila u decebru, vreme je bilo promenljivo - te kiša, te sunce.. sada je vreme bilo super a jednom sam bila za doček pa je minimalna temperatura bila 8°C a dnevna oko 12-14°C.
      Znači kao i ovde, vreme može da iznenadi ali ono što znam je da je Istanbul opasan morem i pod uticajem mediteranske klime. Kada čujem da je tamo neko nevreme i kolaps zbog snega proverim da li je to stvarno tako i uvek se ispostavi da je preuveličano jer prosto nisu navikli na sneg.
      Uz slojevitu odeću i toplu obuću verujem da će biti divno :)

      Ako imate još pitanja - tu sam :)
      Pozdrav

      Избриши
    2. Zanima me,gde bih mogla da odem da sopingujem,kazes da je na Kapali Carsi skupo, a ja bih kupovala neke stvarcice,na Sultanahmetu sam sa hostelom,pa bih da se pripremim za prolece,leto :) Ako znas znacilo bi mi,putujem 1.og februara bicu tamo 7 dana.. Planiram ici u Turkzoo neko drustvo je bilo bas mi se svidelo na fotografijama i iz njihovog iskustva. HVALA

      Избриши
    3. Kao što sam napisala u tekstu, možeš ići u neko od tržnih centara ali ti ja preporučujem da kupuješ u Istiklal ulici (Taksim).
      Lep provod :)

      Избриши
  3. Kada si ti isla do Ortakoya navecer s cim si otisla i vratila se nazad, recimo kako od Galata mosta tj od stanice Eminonu? Koliko vremena treba da se ode i vrati?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima nekoliko buseva koji idu do Ortakoja ali najbolje da čekaš kod Galata mosta na Karakoju a ne na Eminonu, znači sa druge strane mosta. Ne znam sada tačno koji busevi, mogu da proverim ali najbolje da pročitaš na autobusu ili da pitaš vozača, tako je najsigurnije. Blizu je Ortakoy, možda 10-ak minuta treba busom, a peške je malo zamorno i komplikovano.
      Možda je najbolja linija za Ortakoy ako se ide sa Taksima ili Kabatasa.

      Избриши
  4. Pozdrav ! Zanima me kako sa Beyazita najlakse doci u ulicu Moda ? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo Ena :)
      Ima mnogo načina, ali bi ja odabrala da tramvajem odem do Eminonu pristaništa, pa tu uhvalila brodić za Kadikoj pa odatle peške. U tekstu Javni prevoz u Istanbulu sam dosta pisala o prevozu zato ne ulazim u detalje, ali vrlo je jednostavno. Na Beyazit stanici ima jedana linija tramvaja, ti hvataš pravac za Kabatas, a izlaziš na Eminonu. Kada izađeš sa brodića penješ se velikom ulicom ka gore i sa desne strane je ta ulica. Ne možeš omašiti jer ima stari tramvaj koji se tuda vozika a i slobodno pitaj nekoga na ulici :)
      Srećno :)

      Избриши