O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

Važno je znati...

Viza


Vlade Republike Turske i Republike Srbije su 12. Jula 2010. potpisale Sporazum o Ukidanju Viza, a 3. decemra je stupio na snagu.

Do sada smo mi kupovali vizu na granici za 10€ ili 10$, što nije ni skupo ni komplikovano. Viza, bolje reći markica, se zalepi na licu mesta na granici i važi 30 dana za više ulazaka/izlazaka. ALI, državljanima Turske je trebalo 80€ za našu vizu i sve to uz silne peripetije i čekanje u Ambasadi/Konzulatu.

U skladu sa sporazumom svi putnici (nosioci putnih isprava) su izuzeti od obaveze za dobijanje vize ukoliko će boraviti u Republici Turskoj u periodu ne dužem od 90 dana svakih 6 meseci, ili ukoliko su u tranzitu kroz Republiku Tursku.

U svakom slučaju lako ćemo smisliti kako ćemo potrošiti 10€ u Turskoj :)