O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

недеља, 10. април 2011.

U Istanbul vozom



„Za balkanske vozove važi da su spori kako bi odavali utisak veličine zemlje, a prati ih i romantični segment zbog raznolikog sveta koji možete upoznati i spoznaja do kojih možete doći na dugom proputovanju“ ova rečenica iz Priručnika za jeftino putovanje savršeno opisuje moje viđenje putovanja vozom.

Voz iz Beograda za Istanbul kreće svako jutro u 7.50h. Nekada je ova putanja bila deo čuvene linije Orient Ekspresa sa polaskom iz Pariza, a završna stanica je bila Sirkeži u Istanbulu. Sirkeži je poslednja stanica na Evropskoj strani, a ko želi da putuje dalje po Aziji treba da pređe Bosfor brodićem do Hajdarpaše. Sirkeži se nalazi u delu grada Eminonu u opštini Fatih. Odavde polaze i ovuda prolaze sve glavne linije za razne delove grada, pa se tu nalazi pristanište za trajekte, stanice za tramvaj i bus.. A da ja krenem od početka? ;)

Sirkeci stanica



Zvanična povratna vozna karta Beograd-Istanbul-Beograd košta oko 10.000 dinara. Ne znam tačno jer me to nije ni zanimalo. Ono što je mene zanimalo jeste Balkan flexipass.  Kate važe mesec dana a 5/10/15 dana možete da provedete u prevozu. Ja ću se sada skoncentrisati na ovu kartu od 5 dana jer je ona sasvim dovoljna. Ova karta (2. razred) za mlađe od 26 godina košta 51€, a za starije 86€.

Šta znači tih 5 dana?
To znači da 5 dana možete da provedete u vozu u okviru jednog meseca. Možete kupiti kartu najviše 2 meseca pre polaska. Daću primer – ja treba za 2 nedelje da krenem na put, odlazim na šalter na stanici (NS, BG...) i uz PASOŠ kupujem kartu Balkan Fexipass za 5 dana koja će da važi od dana kada krećem na put. Danas je kao 8. a ja krećem 21. pa mi izdaju kartu koja važi od 21. E, 21. krećem u 7.50h na put, a treba da stignem za 24h tj. u 8h/9h to znači da sam putovala 21. i 22. Što je 2 dana. Tako da mi kondukter i upiše ta dva dana. Dakle, ostaje mi 3.

-povratak
Voz kreće u 22h. Postoji jedno pravilo koje treba da napomenete kondukteru, a to je da se nakon 19h NE UPISUJE taj dan, nego sledeći. Dakle, ako krećemo 27. u 22h, upisuje nam se 28. Stižemo do ponoći u Beograd, tako da smo potrošili samo 1 dan.

Ostaje nam 2 dana koja možemo da iskoristimo po Balkanu u okviru tog meseca. U našem primeru od 21. do 21. Sledećeg meseca.

E, to tako zvuči zvanično.

Nezvanično, kondukter vam neće otkucati 2 dana u odlasku nego samo 1, a u povratku ostaje taj 1 dan, ali morate nepomenuti da se ne upisuje taj dan posle 19h. Dakle, potrošićete 2 dana. Inače, Grčka je skoro ispala iz sistema Inter Rail, tako da se sa ovom kartom ne možete voziti po Grčkim prugama., ali se zato možete voziti po Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji, Crnoj Gori, Turskoj i Srbiji (ako niste iz Srbije, ako jeste onda samo ako idete u neku od ovih zemalja)
Nezvanično vam se može desiti i to da ne stignete na lokomotivu iz Sofije za Beograd, pa da provedete oko 7 sati čekajući sledeću lokomotivu, ali eto prilike da upoznate Sofiju :)
 Ali vodite računa šta ćete sa stvarima, jer vagon ide u depo 2km udaljen od stanice, tako da stvari ostavljate sa velikim rizikom... ili ih ponesite sa sobom pa vidite šta ćete.. u našoj grupi smo imali dobrovoljce koji su ostali da čuvaju stvari. 



Kada kažem DAN, mislim na to da vi tokom jednog dana imate pravo na neograničen broj putovanja. Možete da promenite kol’ko hoćete vozova tokom tog jednog dana. A ima i tu dosta caka...

Balkan flexipass karta


Naši kondukteri vrlo dobro, čak odlično, znaju mogućnosti ove karte, ali to nije slučaj u ostalim zemljama. Ako želite da idete u Siriju ili da putujete po/kroz Tursku praktično nećete ni dan potrošiti pa ispada da se vozite za džabe. 
Kako to? Lepo  :) 
Odete na Hajdarpaša stanicu i kažete da imate Balkan Flexipas, naravno pokažete je i oni vam izdaju novu kartu na kojoj piše da je besplatna. Kad’ uđete u voz nema potrebe da pokazujete vašu BF kartu, nego samo ovu koju su vam izdali i tako ste uštedeli dane. Ovu caku ću najverovatnije isprobati ovog leta, pa ću vam pisati (naravno) o tom iskustvu.

Rezervacije ležaja.
Najbolje da rezervišete kušet od Beograda. Sigurni ste da ćete imati ležaj, možete odma’ da se smestite i košta 10€ u jednom pravcu. Druga varijanta je malo neizvesnija, a to je da budete u delu gde se sedi do Sofije, a posle da uzmete spavaća kola. To ja ne bi preporučila jer ima dosta putnika iz Sofije.. jeste da u kušetu ima 6 ležajeva a u spavaćim 4, ali ni to nije problem. Obično se lako dogovori sa domaćinom vagona da se rasporedi u par kušeta. Nas je išlo osmoro, a bili smo u 3 kušeta, tako da je bilo skroz cool. Ležajevi se rezervišu duž cele putanje, dakle od Beograda do Dimitrovgrada, što znači da ne može iz Novog Sada ili nekog drugog mesta kroz koji ne prolazi ovaj voz. Mi smo rezervisali ležajeve sat vremena pre polaska, nije bila nikakva frka, bili smo u 3. kušetu.
U povratku smo to jutro rezervisali ležajeve na stanici. Kod nas mogu da grupišu putnike koje zajedno putuju kako se ne bi razdvajali, a u Istanbulu idu redom, ali kažem vam, nije problem da se dogovorite sa domaćinom vagona. Čitala sam tuđa iskustva sa domaćinima vagona, mnogi spominju rakije i ko zna šta još, ali mi smo koristili osmeh i vedar duh.

Kad uđete u voz, dobićete posteljinu koja je čista, stvarno je sve pristojno...  Dok voz stoji ne sme da se ide u toalet. Ako imate neka pitanja, slobodno me pitajte :)

Voz je super jer možete lepo da spavate, jedete, idete u toalet, šetate se, sedite udobno, stojite pored prozora, upoznate nove ljude, čujete interesantna iskustva... Bilo bi super da je brži, ali šta sad’. Super je i to što u Istanbul stižete rano ujutru, a nazad krećete kasno uveče, tako maksimalno iskoristite dan.


Važno:
- kartu vadite uz pasoš
- plaćete je u dinarima
- treba da rezervišete ležaj pre polaska
- nakon 19h se upisuje naredni dan putovanja
- budite simpatični
- pazite sa na delu puta od Niša do Sofije da vam neki šverceri ne nameste nešto
- ne idite u toalet dok voz stoji
- kada idete u toalet mislite o tome da ćete tu ponovo doći
- pušenje je zabranjeno, ali ako vam domaćin vagona dozvoli nemojte pušiti dok prolazite kroz naseljeno mesto
- ako putujete zimi i hladno vam je ili ne radi grejanje, lezite na gornje ležajeve jer oni nisu do prozora pa je mnogo toplije


...
***EDIT


Moram malo da dopunim tekst sa novim iskustvom. U aprilu sam opet išla vozom u Istanbul. Ovako je to izgledalo...


Iako piše da za Istanbul idu sedeća kola 2 razred, kušet kola i spavaća kola to baš i nije tako. Vrlo neprijatno smo bili iznenađeni da ne ide kušet, nego da moramo da platimo 18 evra za spavaća kola. Hmm 2x18 + karta od 50/80 evra,  pa vi vidite da li se isplati... Ali dobro.. još jedno iznenađenje nas je dočekalo kada smo pre puta hteli da kupimo te rezervacije za spavaća kola gde uvek ima slobodnih mesta, a li ovaj put je neka grupa iz Mađarske sve rezervisala tako da su svi putnici put započeli u sedećim kolima. To i nije tako loše, jer je skroz udobno i rekli su nam da nas u Sofiji čeka kušet (koji je 10 evra) Prerano smo se radovali, jer nas nije čekao kušet... dočeko nas je neki užasno neudoban vagon u kojem se sedi i pri tome smo jedva stigli na taj voz. Trčali smo sa torbama po stanici ko blesavi. E onda smo izašli u Dimitrovgradu (Bugarskom) i čekali smo voz iz Bukurešta. Tako smo mi u ponoć ušli napokon u kušet i morali smo da ga platimo 10 evra! 


Procedura na granici traje nekoliko sati tako da nismo ni spavali..

Sa nama su u kušetu bili putnici iz Sofije koji su na stanici platili 5 evra tu rezervaciju, ali ako se odlučite da je kupite na stanici dobro procenite vreme da ne bi zakasnili na voz.

U povratku smo opet bili u Sojiji 7 sati. E tu je prednost spavačih kola jer domaćin vagona zaključa stvari u vagonu dok je u depou a vi se šećkate Sofijom, kada ste u kušetu niko vam ne garantuje za stvari koje ostavite...



Ono što je VAŽNO je to da  od 11. decembra do 11. juna iz Beograda za Istanbul idu spavaća kola (18 EUR doplata), a od 12. juna do 10. decembra idu kušet kola (9,40 EUR doplata). To sam saznala od divnih ljudi sa foruma kluba putnika Srbije


Sretan put!

73 коментара:

  1. Анониман24. мај 2011. 22:21

    Ovo je stvarno super. Spremamo se u avgustu za Istanbul. Da li voz ide samo preko Bugarske a ne i Grcke?
    Znaci kupim kartu Balkan flexi pass i da li je cena zavisna od broja dana koriscenja 5,10,15?
    Kako da rezervisem posle kuset pri povratku iz Istanbula?
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala :)
    Međunarodni vozovi više ne idu u Grčku. Taj voz ide kroz Sofiju. Ono što tu nisam napisala a dodaću je da do 11.juna iz BG za Istanbul idu spavaća (18 EUR doplata), a od 12. juna do 10. decembra će ići kušet kola (9,40 EUR doplata).
    Da, cena zavisi od broja dana i tvojih godina :) evo link http://bit.ly/lxLY0n

    Najbolje da kušet rezervišeš čim stigneš na stanici. Dobro je obeležen šalter za međunarodne vozove i tu lepo rezervišeš uz kartu koju imaš. Znaju oni sve.. samo tražiš kušet, ista je reč.

    Slobodno pitaj sve što te interesuje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daraga Ivana, mozes li mi molim te reci, ukratko, kako da dodjem do balkan flexipass kartu? Ja sam iz CG ali sad zivim u Bgu. Planiram da idem u Istanbul karjem decembra i vratim se pocetkom januara (nekih 7dana max) i treba mi najjeftinija varijanta :) Unaprijed hvala!

      Избриши
    2. Draga Bojana,
      voz za Istanbul je na žalost ukunut.. tako da je najjeftinija varijanta da ideš avionom i to Pegasus airlines-om. više informacija možeš pronaći u tekstu U Istanbul avionom. Svakako bi uz Balkan flexipass morala da platiš i ležaj u kušetu ili spavaćim kolima, a od decembra idu samo spavaća kola. Nekda je Balkan fexipass za mlađe od 26 godina bio 51€ plus spavaća kola u oba pravca 36€ - ukupno 87€. U odlasku se putovalo oko 24 sata a u povratku obično 36 sati. Ovako si za iste pare za nešto više od 2 sata u Istanbulu :) Ako rezervišeš kartu što pre na Pegasusovom sajtu, možda prođeš ispod 100€.

      Ne radim za Pegasus, samo su oni najjeftiniji :)

      Nek ti je sa srećom i javi ako te blo šta oko Istanbula i puta zanima. Možemo komunicirati i preko FB stranice Jeftino u Istanbul

      Избриши
  3. Vidim sada da mi link ne funkcioniše... evo ga opet http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/medjunarodni_saobracaj/cene_prevoza_v01.html

    ako ne, onda selektuj pa kopiraj u pretraživač..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas mozda koji je naj jeftiniji prevoz od Sofije ili bolje Vidin do Beograda

      Избриши
    2. Ćao Živice,

      Nekada je bio voz najjeftiniji, a sada bus Niš-expres. Pogledaj na njihovom sajtu. Bus ide iz Beograda pa se preseda u Nišu ali tako je uklopljeno da je sve lepo povezano. A za vožnju po Bugarskoj pogledaj na http://www.centralnaavtogara.bg/

      Избриши
  4. Анониман6. јун 2011. 23:19

    Pozdrav! Svaka čast na korisnim informacijama koje si podelila sa nama preko ovog bloga! Imam jedno pitanje- koliko si upoznata sa mogućnostima Balkan flexi pass na prostorima Turske? Planiram sa društvom preko leta da idem do Istanbula pa da produžimo do Kušadasija vozom. Problem je, ako uzmemo flexi za 2. klasu, da li će nam praviti probleme u Turskoj ako na primer do Kušadasija saobraćaju samo vozovi prve klase? Ne bih da ispadne da smo kupovali karte za džabe. :) Nikola

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Nikola!
    Koliko ja znam Balkan flexipass može da se koristi u varijanti da odeš na šalter, pokažeš im kartu i sve lepo objasniš.. oni ti daju novu kartu koja je besplatna i sa njom ulaziš u voz tako da si uštedeo i pare i dan na karti :) E sada.. ja sam se ove godine raspitivala za tu varijantu, ali nemaš liniju Istanbul-Kupadasi. Možeš i sam da vidiš na ovom linku mreže voznih linija https://etcdd.tcdd.gov.tr/tcddrezwebapproot/danismatcddservlet?ulkeid=ENG ali možeš otvoriti samo u Internet Exploreru.
    Njima je glavni prevoz bus, tako da ti savetujem da pogledaš na sajtovima Metro bus i Kamil koc. Kamil koç je baš fancy :) Ima wireless i TV. Cena karte je oko 20 evra.
    Bila sam ja prošlog leta u Kušadasiju, ako te nešto oko toga zanima slobodno pitaj :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман7. јун 2011. 14:58

    Ta varijanta uopšte nije loša! Kažeš da postoji direktna linija busom Istanbul-Kušadasi i da košta 20e? To je baš povoljno, verovatno ima neki popust ako se uzme povratna! :)Da li bus ide često? Gde se nalazi polazna stanica iz Istanbula za Kušadasi, tj. da li je blizu železničke? I još jedno pitanje vezano za hostele :) je l pouzdano rezervisati preko hostelbookers-a, tipa ako rešimo da rezervišemo jednu ili dve noći? Razmišljam, ako vide da je rezervisano jedno noćenje pomisliće da se neko zajebava. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Evo sada sam proverila. Imaš Kamil koç koji košta 25 evra, ima 3 polaska uveče https://secure.kamilkoc.com.tr/SeferSorgula.aspx?k=1094&v=1303&g=8-6-2011&yks=1

    Otogar- znači stanica tako da kada ukucaš na googl earth Istanbul otogar možeš videti gde se tačno nalazi. nije odma pored željezničke stanice nego dalje, ali na istoj toj evropskoj strani. ima metro do tamo, vrlo jednostavno se stiže a i kada budeš dolazio vozom videćeš sa desne strane stanicu.
    Najbolje da kada stignete u Istanbul vidite kada imate bus jer ima jako puno prevoznika :)
    Ja rezervišem preko hostelworld jer tamo imam otvoren profil, ali i hostelbookers je ok. Neće pomisliti da se zajebavate, možeš da rezervišeš koliko hoćeš dana. Putnici koji su u prolazu često rezervišu jednu noć. Možda vam je malo 1 noć... ja vam predlažem 3. Kada ćete sledeći put imati prilike da obiđete Istanbul.. možda 3 dana pre Kušadasija i jedan dan posle :)

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман15. јун 2011. 12:20

    Ivana, svaka čast na trudu i inspiraciji! Vrlo koristan i detaljan tekst! Imam nekoliko pitanja, a i savjeta jer sam nekoliko puta bila u Istanbulu. Poslala sam ti mail jer je tekst malo duži :)
    Nadam se da ćeš mi odgovoriti.

    Veliko hvala,
    Andrea

    ОдговориИзбриши
  9. Andrea, hvala tebi na mail-u :)) Puunoo korisnih informacija si mi dala i ako mi dozvoliš neke informacije ću podeliti kroz jedan od narednih blog post-ova. Odgovaram- čim stignem, nadam se već večeras :)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман28. јун 2011. 14:52

    Koliko se krecu cene privatnog smestaja ,npr. da se iznajmi kuca na mesec dana?

    ОдговориИзбриши
  11. Cao! Ja i momak putujemo za Istanbul sredinom jula. Interesuje me da li se u povratku i u dolasku negde preseda?
    Videla sam da se saobraca samo kuset kola sto mi se ni malo ne svidja... cak su mi na salteru rekli da nema varijanet spavanja, pa mi to malo nije jasno??!!
    U evropi dobro znaju sta je inter rail i varijanta besplatne karte nema sanse da ti se dese.
    Da li postoji manji paket od 5 dana u mesec dana kada vec ne upisujes dane?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  12. Što se tiče iznajmljivanja stana...

    Ne znam ti ime, pa ne znam kako da se obratim ali dobro..

    Upravo sam poslala poruku drugaru iz Turske, pa će mi on poslati odgovor čim sazna informacije. Ja čim primim tu info kačim je ovde :)

    ОдговориИзбриши
  13. Ivana, imenjakinjo :)

    Nigde se ne preseda, voz je direktan. Mislim da je i bolja varijanta sa kušetom jer je prostraniji i nekako se lako razmešta/namešta. U spavaćim kolima se samo spava, a to baš smara. Nekako je bolja atmosfera u kušetu :)To je moj lični utisak :D a uštedećete i po 8 evra :)

    Nije ni meni jasno kako nemaju varijantu spavanja, svašta. Ako je kušet onda se spava. Ne bi sada da razlažem neke teorije bez osnova, ali ako ne budeš dobila nikakvu novu info napisaću neke od mogućnosti. Najbolje je da ih nazoveš telefonom i postaviš što konkretnije pitanje, koliko god ono zvučalo glupo. Postavljaj ga sve dok ne dobiješ konkretan odgovor.

    U Srbiji isto znaju šta je ova karta.. pa i tu nema šanse da ne upišu. Naravno, kada voz kasni pa zbog toga uđeš u drugi dan neće ti napisati.

    Nema manji paket od 5 dana za Balkak flexipass.. ali nikad' se ne zna da li će ti neko upisati pa je dobo da se nađu :)

    U povratku voz obično kasni, tako da ćete moći da provedete oko 7 sati u Sofiji. Vagon je isti, samo se čeka druga lokomotiva. Za to vreme vagon odlazi u depo koji je 2 km udaljen od stanice, tako da je najbolje da izađete, ponesete vredne stvari sa sobom i šetate se gradom.

    Javi nam ako nešto saznaš za kušet :)

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман30. јун 2011. 14:24

    Hvala puno :) Jovana

    ОдговориИзбриши
  15. Ja planiram da idem u Istanbul u septembru.Savrseno mi je jasno sve oko balkan flexi pass,brine me samo posto idem sam kako cu se snaci sa gradskim prevozom...Placa li se viza za Tursku,kada se ide vozom??? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja planiram da idem sam u Istanbul. Ima li neko zainteresivan za dobro drustvo? stoleti@ptt.rs

      Избриши
  16. Nenade, ne treba više viza za Tursku, ali svakako moraš da izađeš iz voza kada prelaziš granicu da ti udare pečat u pasoš. Bugarsko-turska granica se prelazi od oko 1h-2h posle ponoći pa do...možda čak i 3-4h. Važno je da se probudiš na vreme kako bi bio među prvima u redu jer ta procedura ume baš da treje... pa bolje da prvo odradiš tu proceduru i legneš da spavaš nego obrnuto :)

    U sledećem blog postu - Javni prevoz u Istanbulu (http://ivanajerkov.blogspot.com/2011/07/javni-prevoz-u-istanbulu.html) imaš više objašnjeno na tu temu. Sve zavisi gde posle ideš.

    Kada pročitaš taj tekst možeš me tamo pitati ako imaš još neko pitanje.. ali važno je da mi napišeš gde ideš, da bi znala da ti kažem kako tamo da stigneš.

    Snaćićeš se :)

    ОдговориИзбриши
  17. cao ivana, planiram za novaka u istanbul pa me zanima da li je sigurno u povratku obici sofiju, jer znam da bugarska i nije nesto pretjerano sigurna pa mozes mi predloziti kako/da li da to izvedem??

    ОдговориИзбриши
  18. Ćao Dragane :)

    OK je Sofija, taman ćeš se odmoriti od puta :) Ja sam 2 puta bila po 6 sati čekajući da voz krene. Pripremu neku mapu, pa taman možeš obići i njihove najinteresantnije objekete. Crkve, državne institucije... sve izgleda fantastično, mada je sve oko tih objekata manje-više zapušteno, ali treba obići svakako.

    Predlažem ti i da odeš u SOFIA MALL koji izgleda super, WC je besplatan :) toplo je, a nenormalno je sve jeftino. Ja sam u supermarketu za 6 evra kupila pečenu piletinu i prilog od pirinča, čokolade, keksiće, vodu.. i ne mogu da se setim šta sve još. Pazi kad je sladoled od pola kg koštao 60 dinara o_O
    Bilo bi dobro da imaš VISA karticu, to ti je najjednostavnije i najjeftinije.
    Gore se nalaze i restorani, MC CAFE je duplo jeftiniji nego kod nas.

    Ne brini za bezbednost, super su oni.. siromašni su, ali su ljudi jednako dobri kao i bilo gde na planeti ;)

    Ej, i ja ću biti u Ist za doček :) Koliko ostaješ/te? Koliko vas ide?

    ОдговориИзбриши
  19. Cao, nova sam na ovom forumu, ali me jako interesuje, jer planiram da odem u Istanbul na mesec dana. A ko ima neko ko ide isto na neki duzi period neka mi se javi na dijanakonakovic@gmail.com pa da razmenimo iskustva i mogucnosti za tako nesto! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  20. Molim te ako znas najeftiniji nacin kako vozom od Bg-a do Istanbula i kolka bi bila cena,fala unapred :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam u kom ridu da pišem niti imae kako da ti se obratim, ali dobro...

      Znam :) Ali je jako važno da znam kada planiraš putovanje i da li imaš više ili manje od 26 godina, od toga zavisi cena. Da li si iz Beograda ili nekog drugog mesta? (to nije mnogo važno, ali u zavisnosti od varijante prevoza možda i jeste)

      Избриши
  21. Ivana, svaka cast... :)
    Planiram da idem u aprilu ili maju sa drugaricom na 5-6 dana... Krecemo iz Beograda, i imamo 26 godina... Nismo se jos odlucile u koji hotel cemo ici, imas li ti neku preporuku?

    ОдговориИзбриши
  22. pozdrav :) Komplimenti. Sjajan blog. Planiram,bas, vozom u Stambol.Mozda sredinom marta 2012.Ali posto nemam drustvo isao bih sam. Varijanta voz,hostel? Ima li neko ko je isto sam a zaniteseovan :)
    petarpetrovic2020@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман11. јул 2012. 11:48

    Da li ovaj voz ide u Isambul ili samo do Sofije?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onaj što kreće ujutru ide do Istanbula, a onaj večernji samo do Sofije, ali onda od sofije može da se ide busom :)

      Избриши
  24. Ciao Ivana,sve pohvale za blog,informacije su vise nego korisne :)
    Pitanja: 1.Da li je i dalje aktuelan voz BG-Sofija-Istanbul,i da li je doslo do nekih promjena u odnosu na prethodno opisano?
    2.Koja je razlika izmedju 1. i 2. klase u vozu(osim cijene,naravno) i da li je kušet moguć u obje klase?
    HVALA
    Veliki pozdrav iz Sarajeva
    Berin

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)

      Trenutno su radovi na relaciji Niš - Dimitrovgrad pa mislim da voz ne saobraća.. a dokle će tako ne piše na site-u.

      Mislim da taj voz nema 2. klasu :D totalni je raspad... a kušet u tom vozu postoji od juna do decebra (kušet ima samo tu jednu, 2. klasu), dok vagone sa spavaćim kolima kače od decebra do juna. Tu postoji neka razlika u klasama i naravno ceni.

      Pošto si iz Sarajeva, ako treba još nešto nazvaću železničku stanicu pa ih pitati, ali ne mora da znači da ću dobiti neku informaciu ;)

      Pozdrav iz Temerina :)

      Избриши
  25. Cao, odusevljena sam svim informacijama koje si postavila, ja treba da idem sa drugaricom oko nove godine, verovatno krajem decembra 27,28 kod druga u Ankaru, pa smo mislile da presedamo iz Istanbula do Ankare,da li je karta voza skuplja oko nove godine? Gledala sam na netu, od Istanbula do Ankare ima oko 350 km, da li bi mi onda mogle sa tom kartom koju dobijemo za bespaltnu voznju da iskoristimo na putu Istanbul-Ankara i nazad? Posto nam ostanu dva slobodna dana na karti kako sam skontala u ovom sto si postavila na pocetku.. Nadam se da ces mi odgovoriti, hvala puno unapred. tanja92@live.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tanja :)

      Ja sam dočekala ovu godinu u Istanbulu, tačnije na Bosforu između 2 kontinenta :)

      U teoriji možete, ali sve zavisi kojim vozom idete, ako je to neki brzi fensi voz onda ćete sigurno morati da doplatite jer ova karta važi za vozove 2. klase. Mada uvek možete da pokušate sa šamom ;)

      Избриши
  26. Cao,Ivana.Planiram sa drugaricom put u Istanbul pocetkom oktobra,pa me interesuje tvoj predlog kako stici do tamo.Informacije o ceni i trajanju puta bi bile najbolje.Hvala unapred i veliki pozdrav iz Nisa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao Ana :) Baš sam skoro bila u Nišu :)

      Vama je najjeftinije da odete busom do Sofije, vidi cenu u Nišekspresu, a onda busom do Istanbula. Cena Sofija-Istanbul busom je 25 evra, a ekstremno je udoban :) Ima hostesu, besplatan čaj/kafa/voda.. kolačić.. svako sedište ima svoj ekran gde možeš da gledaš neki od 7 turskih kanala ili da poneseš film na flash memoriji (to nisam proverila u praksi jer mi je bilo zabavnije da gledam turske programe) :) Jako su udobni, a polasci su dosta česti. Kada stignete na glavnu stanicu u Istanbulu, samo pitajte za shuttel bus za Taksim. Od Taksima ima prevoz za bilo gde..

      U principu, trebalo bi rezervisati mesta za bus iz Sofije. Autobuski prevoz u Bugarskoj je organizovan kao i u Turskoj, što znači da su na stanici prevoznici kod kojih kupuješ kartu a ne kao kod nas gde na šalteru kupuješ kartu pa se voziš prevoznikom koji ti zapadne. Dakle, ti biraš prevoznika i direktno kod njih kupuješ kartu. Trebalo bi da možeš i online,ja sam zamolila prijateljicu iz bugarske da ih nazove telefonom i rezerviše :)

      Drugarica i ja smo putovale METRO prevoznikom.

      Sve informacije o redu vožnje možeš naći na site-u autobuske stanice u Sofiji http://www.centralnaavtogara.bg/index.php# a više o prevozniku METRO i eventualnoj rezervaciji na http://www.metroturizm.com.tr/en/index.htm

      Put Sofija-Istanbul traje oko 8-9 sati busom, a bus staje na 2 sata gde imate pauzu za toalet (5 min). Pripremite neke sitne novce za plaćanje, jer se negde plaća toalet. Na granici se mi nismo dugo zadržavali ali smo imali dužu pauzu u tom free shopu. Nije baš jeftin za nas, ali ok.

      eEto, ako vas još nešto interesuje - tu sam :)

      Избриши
  27. Sve pohvale za ovaj blog.Razmisljam da odem u Istanbul i dosta sam informacija pokupila od tebe.Hvala i potrazicu jos koji savet pre nego sto budem krenula.

    ОдговориИзбриши
  28. Hvala Nevena :)

    Slobodno pitaj sve što te zanima :)

    ОдговориИзбриши
  29. cao Ivana, nisam ovde video kako naci smestaj u Istambulu a jako me zanima posto planiram da odem za novu godinu a nikad nisam tamo bio, ako znas odg. sto pre, hteo bih da sve sredim pre nego sto podjem.... unapred hvala! david.

    ОдговориИзбриши
  30. Ćao Davide :)

    Što se tiče smeštaja, sve zavisi koliko para možeš da izdvojiš.. Ja obično idem u hostele, čistiji su od hotela, okupljaju mlade ljude i jeftini su. Bolje je biti u hostelu u centru kod Taksima, nego u nekom skupljem hotelu na Sultanahmetu. Ja hostele rezervišem na www.hostelworld.com, a noćenje u dobrom hostelu je oko 10€. Ako ti treba neki savet oko hostela, ako se dvoumiš, troumiš... tu sam :) Najbolje je naći hostel u blizini Istiklal ulice ili Taksim-a, to je opština Beyoglu..

    Slobodno piši, tu sam da podelim informacije i znanja :)

    ОдговориИзбриши
  31. Cao Ivana,sve pohvale za tvoj blog.Zanima me da li znas nesto kako sad funkcionise voz iz BG do Istanbula jer planiram za novu da idem tamo.Raspitivao sam se na zeljeznickoj za balkan fleksipas karticu i treba da podjem da je uzmem naredne dane.Cijena karte je 53e i da li je to to ili su jos neke rezervacije neophodne?Put je inace podjeljen na voz od Bg do SOf,zatim se u Sofiji ceka 10tak sati...pa se ide do turske granice gdje nas ceka autobus koji vozi dalje zbog radova na izgradnji podzemne zeljeznice u Istanbulu

    ОдговориИзбриши
  32. Hej, ovo su stvarno korisne informacije. Hm... Jel zna neko da mi kaze koliko je udaljena zeleznicka stanica od aerodroma i kako najbrze da stignem od jednog do drugog? :D

    Hvala

    ОдговориИзбриши
  33. cao ivana, imam jaako bitna pitanja!
    ovako, ja bi trebalo da iz jagodine stignem do izmira nanajjeftiniji moguci nacin, ali i bezbedan, jer sam, iz nekog razloga preplasena putovanja vozom na vece distance kad sam sama. kako stici tamo? da li je svuda bezbedno? hvala unapred, i jako su korisne informacije koje si dala!
    Marija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao Marija :)

      Najjeftinije i najbezbednije.. ok. Moj predlog ti je da dođeš do Sofije vozom ili busom (Nišexpres, a onda busom prevoznika Metro turizm do Istanbula. Od Istnabula isto možeš njihovim prevoznikom da nastaviš do Izmira. Ili baš insistiraš da ideš vozom?

      Jagodina - Sofija
      Voz koji ide Beograda do Sofije je u Jagodini oko 00.30h. Drugarica i ja smo putovale, nije baš najprijatnije ukoliko si u sedećem delu... ali ako ima mogućnost za kušet (a to moraš da doplatiš) to je ok ali ne i najjeftinija varijanta. Taj voz u Sofiju treba da stigne oko 8-9h. Najjeftinije je da uzmeš kartu do Dimitrovgrada, a onda u vozu do Sofije jer tako ne plaćaš "međunarodnu" kartu.
      Možeš da ideš i Nišekspresom, proveri sama za cenu jer je nema na sajtu. Mislim da je cena ok a možda je i bolje jer ideš sama.

      Sofija - Istanbul
      Odma pored železničke stanice nalazi se autobuska tako da ćeš se lako snaći kako god da stigneš. Autobus jedinog prevoznika za Istanbul je Metro turizm, preudobni su i imaš fantastičnu uslugu. Besplatna kafa, voda, sok... ekran za TV i filmove po izboru na svakom sedištu.. cena je 25€ u jednom pravcu - vredi svaku paru. Kartu moraš da rezervišeš preko interneta ili nekako preko telefona.. Meni je rezervisala prijateljica iz Sofije telefonom.
      Sajt stanice je http://www.centralnaavtogara.bg/index.php#
      a njihovog prevoznika http://www.metroturizm.com.tr/en/index.htm

      U Turskoj se sve rezerviše kod prevoznika a ne na stanici. svaki prevoznik ima svoju stanicu. sa ovim busom stižeš na glavnu autobusku stanicu u Istanbulu za međunarodne autobuse (OTOGAR). tu svi prevoznici imaju svoju stanicu.

      Istanbul - Izmir

      najbliža stanica tog istog prevoznika otogaru je Bayrampaşa, odma je pored (pogledaj na google maps/earth). I tu bi trebala da rezervišeš kartu preko interenta mada kontam da nije strašna gužva. Cena je oko 60 lira što je oko 3000 dinara.


      Moj savet ti je da podesiš tako da u istanbul stigneš u prepodnevnim satima da te mrak ne zbuni i da bi se lakše snašla, što znači da voz do sofije otpada jer u tom slučaju ujutru stižeš u Sofiju a oko 23h u Istanbul.

      Trebalo bi da imaš i wireless u busu :) buse vi su im strava i tu si zaista najbezbednija.

      Kapiram da će te u jednom pravcu sve koštati 8.000 dinara što je oko 150€ tamo i nazad ali ćeš putovati jako dugo.. 30 sati sigurno.


      E sada sam se setila da imaš još bolju i najbezbedniju varijantu a to je da ideš avionom iz Beograda jer se skoro otvorila nova linija sa low cost kompanijom Pegasus.Povratna karta BG-IST je 100€ sa taksama a Ist-Izmir oko 50€ (sve zavisi kada ideš) Pogledaj i sama http://www.flypgs.com/en/default.aspx kontam da ćeš ti od Jagodine do lokacije u Izmiru trebati 8 sati osim ako imaš veliku pauzu do leta za Izmir ali u to čisto sumljam... Proveri i sama.

      Srećno i javi mi šta si odlučila i da li treba još neka pomoć.

      Избриши
  34. sada sam proverila i povratna karta od beograda do izmira je 72 evra, i to je odlicna cena, ali da li znas ima li jos nekih dodatnih troskova (takse, porezi i takve guposti)?
    hvala ti puuno, puno, puno! Marija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čini mi se da je to u jednom pravcu. Kada kreneš u proceduru videćeš. Ja sam sada odabrala neki datum u aprilu i povratna karta sve sa taksama izađe 156€ što je odlično. A imaš i 20kg prtljaga uračunato u cenu što je sjajno a i neobično za low cost kompaniju :)

      Избриши
  35. Анониман12. март 2013. 19:43

    Ivana je li znash koliko je karta iz Istanbula do BG u jednom pravcu i u koliko polazi voz iz Istanbula i je li vsaki dan ima voz za BG?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao Anoniman/na :)

      taj voz je skoro ukinut koliko znam. Za iste pare možeš doći avionom sa prevoznikom Pegasus (oko 50€) Letovi su utorkom, četvrtkom, petkom i nedeljom, možeš pogledati ovde http://www.flypgs.com/en/default.aspx

      Što se voza tiče možeš se i sam/sama uveriti ovde http://w3.srbrail.rs/zsredvoznje/

      Pozdrav

      Избриши
  36. Анониман30. мај 2013. 20:12

    cao Ivana, da li znas da li se avionska karta, preko Pegasus-a, treba rezervisati unapred i ako treba, koliko unapred? I da li znas kako se moze doci do aerodroma S.Gokcen? hvala puno Ivana :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao :) Ako sam dobro razumela, imenjakinje smo :)

      Ja sam sada rezervisala kartu 2 meseca unapred i platila kartu 78€, tako da tu nema pravila.. treba pratiti akcije a uvek važi staro pravilo da je karta suplja što je datum poletanja bliže. Sve oko aerodroma Sabiha Gokčen sam opisala u tekstu U Istanbul avionom, pa ako onda budeš imala još neka pitanja tu sam :)

      Избриши
  37. Анониман4. јун 2013. 21:37

    Ivana nas cetvoro trebamo u Ankaru od 1-og do 31-og avgusta pa me interesuje mozemo li ovim vozom i da nam malo bolje objasnis jer smo iz Banjaluke pa ako budemo dolazili po kartu da znam za sigurno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao :)

      Mislili ste iz Beograda da idete? Taj voz je ukinut jer se ne isplati više.. Može se kupiti povratna avionska karta za 70€. Ako ostajete pri tome da idete vozom iz Istanbula do Ankare to teoretski može ako voz ima 2. klasu. ali na toj pruzi najčešće idu neki brzi vozovi za koje morate da doplatite nešto novca.. to nešto mislim da nije baš malo. Ne znam kakvi su vam planovi, ali možda možemo da napravimo bolju računicu.. Autobusi su im jako jeftini. Znam da je avantura u putovanju vozom ali je pruga u katastrofalnom stanju a i vozovi.

      Ako hoćeš, napiši detalje pa ćemo valjda nači najbolje rešenje :)

      Избриши
  38. Zdravo Ivana, pročitao sam tvoj blog, i zahvalan sam što si sve ovo podelila sa nama, hvala :)

    Planiram da idem sa vozom do Istanbula iz Subotice... ali u gornjem odgovoru si napisala da vozovi više ne kreću ovim putem, a ni na internetu ne mogu da nađem ništa ako ukucam u famuozni google "voz Subotica Istanbul"...ništa ne mogu naći... Znači prekinuta je ta linija? Čudim se jer danas sam bio na železničkoj stanici i kaže gospođa na šalteru da za 6400rsd mogu dobiti Balkan Flexipass, kojom mogu otputovati do Istanbula čak iz Subotice. Meni je bilo čudno, ali eto, to je rekla, možda je samo htela da što brže odlazim jer želela je da popije svoju kaficu ;) Iz tvoje iskustvo šta bi preporučila kao jeftina varijanta za putovanje u Istanbul? Veliki pozdrav, Adam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Ivana!

      Malo više sam pretraživao i našao sam način sa vozom. Iz subotice do Beograda sa jednim, pa od BG do Sofije sa drugim vozom, pa iz Sofije do turske granice, ili do Çerkezköy, ne znam tačno, jer nisam našao tačnu informaciju o ovome, ali znam da direktna linija je ukinuta, pa čitam da se putovanje nastavi sa autobusom do Istanbula...
      Još samo treba da nadjem koji autobus ide od stanice do Istanbula, i gde treba da se ukrca, dali znaš nešto o ovome? Mada čitam iz iskustva drugih da oni prihvate voznu kartu na autobusu. Važi i za Balkan Flexipass? Adam

      Избриши
    2. Dragi Adame, hvala ti i izvini što malo kasnim sa odgovorom baš se ovih dana opet spremam na put za Tursku.

      Ja sam istražila sve moguće varijante i moj savet ti je da ideš avionom (pogledaj poslednji tekst - U Istanbul avionom). Povratnu kartu sa Pegasus-om sam platila 78€ a maksimalno može da te izađe 100€ što je u svakoj varijanti jeftinije od voza.
      Zaista volim putovanja vozom ali naše pruge nisu za ljude :(

      Ne postoji direktan voz Subotica - Istanbul (niti je postojao) a čak je i teško bilo to uklopiti sa Balkan Flexipassom jer je voz rano kretao iz Beograda što znači da te je gospođa sa šaltera oladila da pi popila tu svoju kaficu. Istina je da postoji taj voz do sofije, ali bi ti u tom slučaju preporučila da kupiš povratnu kartu do Dimitrovgrada ili ako imaš ispod 26 godina da uzmeš kartu SRB PLUS ako idalje postoji a da kartu Dimitrovgrad-Sofija platiš u vozu. A onda iz Sofije da ideš busom za Istanbul, karta u jednom pravcu je oko 25€ a sajt autobuske stanice u sofiji je http://www.centralnaavtogara.bg/ s tim da se karte rezervišu (ako nećeš da rizikuješ) preko prevoznika Metro Turizm http://www.metroturizm.com.tr/en/index.htm . Išla sam tom varijatom za prošlu Novu godinu. Taj turski bus je strava sa sve hostesom, besplatnom kafom i pićem i svako ima svoj TV ali voz je Horror movie.. švercovali su i neko oružije i svašta.. užas. a pošto je bila zima vozili smo se 13 sati bez grejanja, zamisli kako izgleda leti. Ako si stvarno u varijati voz - bus to je jedina opcija jer nema šanse da nahvataš bus od bilo koje druge stanice sem Sofije. U top slučaju pogledaj sajt Železnice Srbije i napravi najbolju kombinaciju.. ako baš moraš kopnom možeš da vidiš i šta nudi Niš ekspres.. Oni imaju buseve za Sofiju a idu i od Subotice pa se može uklopiti ali to će trajati čitavu večnost..

      Dakle, tu sam ako ne odustaneš od odlaska kopnom, a i ako se odlučiš za odlazak avionom. Jedino što ne znam kojom brzinom ću odgovoriti jer u petak krečem u Istanbul pa na more :)

      Dobro razmisli i srećno :)

      Избриши
    3. Hvala za odgovor Ivana, vredne informacije. Želim ti lepo i bezbedno putovanje! Adam

      Избриши
  39. Pozdrav Ivana!Da li je i dalje aktuelan voz Beograd-Sofija-Istanbul,i da li je doslo do nekih promjena u odnosu na prethodno opisano?Hvala.Filip

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj voz je ukinut jer je pruga u delu posle Niša katastrofa a i cena nije konkurentna s obzirom da sa Pegasus airlines-om možeš da odeš i da se vratiš za 100€ (i manje). Ja baš volim da putujem vozom, ali ono nije voz ono je sramota :/

      Ako se odlučiš za varijantu avionom, ima dosta info u tekstu U Istanbul avionom a tu sam i za još pitanja :)

      Избриши
  40. Preporucujem onima koji hoce da posete Istanbul,da se raspitaju u Turkish airlinesu,njihovoj avio-kompaniji(predstavnistvo u Bgd-u,u K.Mihajlovoj),kada su im periodicne akcije,kada povratnu avio-kartu do Istanbula mozete kupiti za 110 evra.Njihova avio-kompanija je prosle godine proglasena za najbolju u Evropi,i iz iskustva vam pisem,jeste odlicna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Opisala sam sve opcije sa avionom u tekstu "u Istanbul avionom". To je sada najjeftiniji i najjednostavnii način. Da, Turkish airlines ima periodične popuste ali je odličan i Pegasus airlines sa kojim je povratna cena karte od 80 do 100€ stalno.

      Избриши
  41. interesuje me dali je moguce da posaljem stene vozom za instambul ,

    ОдговориИзбриши
  42. Ivana,citala sam sve i sve mi je to cool,mi planiramo za ng u Istanbul i isli bismo vozom,ali sada ne znam da li je i dalje aktuelno vozom do Istanbula?? hvala unapred,Violeta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Violeta :)
      Nema više voza na toj relaciji.. sada je avion jeftiniji - pogledaj tekst U Istanbul avionom a ako živiš u blizini Niša i bus je dobra varijanta. Što se aviona tiče, savetujem ti da pogledaš Pegasus airlines - oni su najjeftiniji.

      Ako te još nešto zanima tu sam :)
      Srećno

      Избриши
  43. Dobro veče Ivana, vidim da je Turska tvoj teren-put do Istambula mi je prilično jasan, ali - kako stići od Istambula do Kapadokije? Imaš li neku ideju o tome?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Lidija,
      nadam se da ne planiraš da ideš vozom za Istanbul jer je on ukinut..
      A od Istanbula za Kapadokiju savetujem da ideš Pegasus airlines-om, ima letova i za 30€ u jedniom pravcu. Ako ideš Pegasusom i iz Beograda, to je onda super kombinacija.
      Ako te još nešto konkretno zanima, slobodno pitaj :)
      Pozdrav

      Избриши
  44. Cao Ivana, imam priliku da preko programa Youth in Action idem u Batman, Tursku pa me interesuje da li znas kako bih najlakse stigao tamo i najjeftinije. Student sam i ne mogu da priustim sebi skupe avionske karte. Od ove odluke mi zavisi da li cu ici na razmenu studenata ili ne. Hvala najlepse na odgovoru :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao Slavko :)
      Baš sam danas videla taj poziv... to je krajem aprila?
      Najjeftinije je da ideš avionom i to pegasus airlines-om. Povratna karta Istanbul - Batman za kraj aprila je oko 65€ a Beograd - Istanbul je malo skuplje nego obično pa je 140€. Verovatno zbog praznika.. Proveri sam cene pošto ne znam da li mislimo na isti poziv. Ja sam isto razmišljala da se prijavim i to baš zbog Batmana, to mi je jedna od must see destinacija.
      Dakle, voz za Istanbul više nesaobraća a i jeftinije je avionom.
      Ako te još nešto zanima - pitaj :)
      Sraćno i javi ako ideš, volela bi da čujem utiske :)

      Избриши
    2. Razmena je od 18. do 25. aprila :) Nazalost necu moci nikako da idem avionom jer trenutno nemam te pare kod sebe i plus da imam novac za trosak. Autobus kao opcija? Drugarica mi pominje da je Batman na Istoku i da je to rizicniji deo sto se tice napada i nereda pa me i to malo pecka...

      Избриши