O blogu...

Moji prijatelji već znaju koliko sam očarana Istanbulom i Turskom... Tako sam ja u maju 2010. godine prvi put posetila Istanbul, a prvog dana sam znala da ću se opet vratiti. Do sada sam bila mnogo puta i znam da će Istanbul biti moja česta destinacija.
Odlučila sam da pokrenem ovaj blog kako bi podelila svoja iskustva i oduševljena Istanbulom, kao i da bi pomogla svima koji su zainteresovani da posete ovaj magični grad. Vođena sam idejom da mladi treba više da putuju i istražuju svet po svojoj meri uz malo avanturističkog duha :)
U našoj zemlji nije baš učestalo da sami organizujemo putovanja, ali iz mog iskustva mogu da zaključim da je ovaj način dalekoooo interesantniji i pruža mnogo širu sliku o nekoj državi ili gradu.
Slobodno me pitajte sve što vas interesuje o Istanbulu, a ja ću vam odgovoriti koliko mogu :)

среда, 20. фебруар 2013.

U Istanbul avionom

Kada sam počela da pišem ovaj blog Istanbul nije bio toliko popularna destinacija u Srbiji pa sam čak dobijala pitanja tipa: koliko žena imaju Turci i da li tamo seku ruke kao kaznu za krađu o_O No, da li zbog serija ili ko zna čega, Istanbul je postao must see destinacija što su napokon primetile i avio kompanije :) Do skoro je bio aktuelan i jedan od najčitanijih post U Istanbul vozom, međutim zbog relativno jeftinih karata koje koštaju isto kao i drndanje vozom 24 sata, voz je (između ostalog zbog toga) ukinut.


Dnevno za Istanbul iz Beograda polazi od 2 do 4 leta i to Jat Airways i  Turkish Airlines za Ataturk airport (evropska strana) i Pegasus Airlines za Sabiha Gokcen airport (azijska strana).



Prvi put sam letela avionom u decembru 2012. (verovali ili ne) i to baš za Istanbul. Putovala sam sama jer sam išla kod drugarice pa je susret sa aerodromima, gejtovima i ostalim stvarima i mestima za mene bilo novo iskustvo. Moj drugar Marko mi je detaljno objasnio proceduru i sve je bilo baš kako je rekao, hvala mu :) Ono što nikako nisam mogla da predvitim je magični pogled iznad oblaka, predivno je i vredi svaku paru :)



CENA

S obzirom na veliku zainteresovanost, avio kompanije se često utrkuju sa cenama pa ako redovno pratite njihove internet stranice možete naiđi na akcije.

Jat airways – mnogi su mi rekli da bez obzira na cenu ne preporučuju let „našim“ JAT-om, ali red je da kažem da je redovna cena povratne karte oko 160€ dok na akciji može da bude oko 100€. JAT-ov avion sleće (i poleće) sa aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Turkish airlines – ja sam letela sa njima i oduševljena sam! Redovna cena povratne karte im je od 163€ do 206€ (trenutno) za ekonomsku klasu, a na akciji je oko 100€. Njihov avion takođe sleće na Ataturk aerodrom. Akcije imaju periodično a to znači da u nekom periodu (recimo od 20 dana) možete poručiti kartu po toj specijalnoj ceni i to da vam je prvi mogući datum odlaska mesec dana od rezervacije a posledni datum za povratak je datum do kada traje akcija (obično je 3 meseca).

Pegasus airlines – je low cost kompanija i povratna karta košta oko 100€. Avion sleće na aerodrom Sabiha Gokcen. Ovo je jedna od većih avio kompanija u Turskoj (ništa ne može da se poredi sa Turkih airlines-om, pa ni oni) a i jedna od najpopularnijih za unutrašnji saobraćaj. Nemojte da vas brine to što je ovaj aerodrom na azijskoj strani, sve jedno vam je.


REZERVACIJA KARTE

Iskusni letači već znaju proceduru, ali dobijala sam dosta pitanja na ovu temu pa ću podeliti moje skromno iskustvo.
Kartu sam rezervisala preko sajta Turkish Airlines-a. Odabrala sam datum putovanja i krenula u proceduru, sve je vrlo jednostavno i tu se možete igrati do mile volje dok ne dođete do onog momenta plaćanja. Ne znam koje sve opcije postoje ali ja sam kartu platila VISA virtuon karticom. Ukoliko već imate račun u nekoj banci raspitajte se da li imaju ovu karticu ili neku drugu za plaćanje preko interneta. Izrada kartice traje 2 nedelje osim ako pravite ERSTE poklon karticu, nju možete napraviti za 15 minuta. Piše da ukoliko plaćate virtuelnom karticom treba da imate pri sebi i neku drugu karticu pri čekiranju na aerodromu, ali meni ništa nisu tražili. U principu sve je jednostavno.. ukoliko neko želi da podeli svoje iskustvo nekog drugog načina plaćanja može slobodno :)





KAKO OD AERODROMA

Svaki dan sam dobijala barem jedno pitanje na ovu temu i to u fazonu kako od aerodroma do tog i tog hotela.. E zato moram da naglasim da je vrlo važno gde ćete rezervisati hotel/hostel ako idete prvi put u Istanbul u sopstvenoj režiji. Većini koja me je ovo pitala je trebala da promene 3 prevoza da dođu do svog smeštaja.. zato vam preporučujem da hotel/hostel rezervišete na opštini Beyoğlu (Bejoglu) pored trga Taksim ili u blizini ulice Istiklal. Verujete mi svi će se pohvaliti da se nalaze u blizini ovog trga ili ulice tako da ćete lako naći smeštaj.


Sa oba aerodroma (Ataturk/Sabiha Gokčen) polaze linijski autobusi (shuttle bus) Havaş (Havaš) i vode do Taksima. Cena od Ataturkovog aerodroma je 5€ (10 YTR) a sa Sabiha Gokčen je 10€ (20 YTL) s tim da im morate platiti u lirama (YTL). Slobodno promenite koji evro na aerodromu, drugar Danijel kaže da je kurs ok. Ukoliko ste rezervisali smeštaj u blizini Taksima ili već dobro poznajete Istanbul vašem transportu je kraj :) A ukoliko ste rezervisali smeštaj na Sultanahmetu kako bi bili u blizini istorijskih spomenika (ali daleko od svega drugog) čekaju vas ozbiljni poduhvati. U ovom slučaju važno je da se dobro orijentišete, imate mapu pri sebi i lire.


Dakle, ukoliko ste rezervisali smeštaj na Sultanahmetu u blizini Beyazit trga, Sirkeci-ja, Sultahahmet trga.. onda vam je procedura ista samo se razlikuje stanica na kojoj ćete sići. Kada busom stignete na Taksim, odma dole se nalazi metro. Na trgu ima velik znak, ne možete promašiti. Tu kupite 2 žetona (ukupno 6 lira - oko 3€) i tražite izlaz na Kabataş, tu ima samo jedna stanica Taksim-Kabatas, onda izađete na Kabatašu i odma tu se nalazi stanica za tramvaj, ne možete promašiti jer je to početna stanica tako da nema tramvaja za drugi smer osim za taj koji vodi na Zeytinburnu. Pogledajte tekst Javni prevoz u Istanbulu. Na Google maps-u nađite svoj hotel/hostel i najbližu stanicu pa tu siđite. Sve je vrlo jednostavno, iako ne zvuči tako :)


Ukoliko ste smeštaj rezervisali na azijskoj strani, na Kadikoju (Kadıköy) onda od Kabataša ne idete dalje tramvajem nego idete brodićem pravo do Kadikoja. Dakle, na tom Kabatašu se na istom mestu nalazi stanica za metro, za tramvaj i za brod tako da ćete se lako snaći.


Ukoliko ste smeštaj rezervisali na ili u blizini Jenikapija (Yenikapı – što znači nova kapija), najbrže je da do tamo dođete vozom od Ješilkoja (Yeşilköy – što znači zeleno selo) do stanice Jenikapi, tuda ide voz za Evropu i ko je nekada dolazio vozom u Istanbul prolazio je pored tih stanica. E ta stanica Ješilkoj je najbliža aerodromu i nalazi se odma pored aerodroma samo to pored može biti daleko od izlaza. Najbolje da uzmete taksi do tamo.. ali pitajte koliko će koštati. Ako će legalno, start im je 2,75 lira. Ako ste avanturisti, odštampajte taj deo grada pa krenite peške, nije daleko a sigurno će vam neko pomoći. Kada stignete na stanicu idete na voz koji ide u pravcu Sirkeci (Sirkeži) stanice, to je i poslednja stanica. Pogledajte tamo koliko stanica ima do izlaska a i kažu na razglasu koja je stanica. Ako slučajno propustite stanicu, izađite iz voza i sačekajte sledeći koji ide u suprotnom smeru. Voz ide na 15-20 minuta. 


Ovo su najčešće opcije za rezervaciju, ali ja opet savetujem da smeštaj rezervišete na Taksimu. Proučite mapu, pročitajte tekstove Šta morate videti u Istanbulu 1 i 2 pa isplanirajte vaše putovanje :)

*
Unosim male izmene u skladu sa novostima.
Kako čitam na internetu grad je doneo neku odluku, tako da su od 14. januara ukinuli tu liniju koju prevozi Havas. Oni su sada u nekom procesu da se vrati ta linija tako da ako planirate put prvo pogledajte na njihovom sajtu da li idu to možete proveriti ovde www.havas.net tako što ćete odabrai mesto i aerodrom na koji slećete. Ako idalje ne saobraćaju a i ako niste sigurni spremite se za plan B.

Ukoliko idete sa Ataturk aerodroma imate nekoliko varijanti a one zavise od toga gde idete. ako idete na Taksim možete uhvatiti gradski autobus 96T, ako idete dalje onda odaberite neku od gore varijanti, a ima i bus za Sultahahmet TB1, TB2, T1. Druga varijanta je da idete tramvajem linijom M1 do stanice Zeytinburnu a onda presednete na liniju T2 ka Kabatašu tako da možete izaći na stanici koja vam odgovara (Sultanahmet, Sikeci, Eminonu, Kabatas..).





Ukoliko idete sa Sabiha Gokcen onda imate gradski bus SG-2 do Taksima a onda na sultanahmet možete otići do sada navedenim varijantam.


Kliknite da bi bolje videli tabelu sa linijam
U Svakom slučaju unosiću izmene sa novostima..



SREĆNO


Imala sam predrasudu da avioni nisu mnogo romantični i društveni, ali nakon ovog iskustva sam promenila mišljenje. Na letu za Istanbul, negde među oblacima, upoznala sam Stefanu i Igora koji su, kao i ja, prvi put leteli avionom, a obradovala sam se kada su mi rekli da su čitali moj blog. U povratku sam upoznala dva iskusna letača sa kojima sam isto provela divno vreme. Tijana je bila toliko divna.. poklonila mi je vino i Turkish airlines set za spavanje, hvala Tijana :)







U duhu ove teme želim vam ugodan let bez jačih turbulencija, strava ekipu na sedištima pored vas i kao i uvek otvorenost ka novim iskustvima :) Što bi Turci rekli - iyi yolculuklar!

P.S. ne krećite gladni na aerodrom 

68 коментара:

  1. Анониман26. март 2013. 12:00

    Ivana, odlican tekst i hvala!
    Gde se nalazi stanica SG2, posto je i koliko putuje do Taksima?
    Igor

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Igore :)

    To je gradski bus pa je cena standardna a to znači 3 lire. Moje iskustvo je da kada se prelazi most (a prelazi se)naplaćuju se 2 karte pa je tako 6 lira, što je 300 dinara ili 150 :)Na sajtu piše 1 karta ili ti bilet :)

    Bus se nalazi odma na izlasku sa terminala i ide na svakih pola sata.

    Na sajtu piše da putuje 300 minuta, mada mi je to nešto previše... Nisam putovala tu rutu ali sam putovala na delovima te rute. Moja slobodna procena bi bila 4 sata ali dobro ipak je to gradski bus. Srećno :)

    Ako bude neki shuttle bus (Havas) bolje idi njim, cena je 10€ Udobnije je i nigde ne staje, ali verujem da će isto dugo putovati.

    Ako treba još nešto - tu sam :)
    Javi kako si prošao :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav! Putujem sa suprugom za Istanbul, prvi put. Slijećemo na Sabiha Gokcen. Čitao sam Vaše postove, i izgleda veoma zanimljivo isprobati sve vrste prevoza. Pošto ne nosimo puno stvari sa sobom, željeli bi odmah sa aerodroma, da isprobamo Vaš prijedlog da se ide sa Sabiha Gokcen linijom E10 do Kadikoya, pa trajektom za Eminonu. Koliko sam ja skontao Eminoma je u dijulu Istanbula gdje je Sultanahmet, a mene interesuju da li ima trajektan linija, i odakle kreće, a da dođe na dio gdje je Taksim?
    A ako Vi imate neki još bolji prijedlog, kako da što zanimljivije dođemo sa Sabiha Gokcen do našeg hotela sa aderesom Bulbul Mahallesi Keresteci Recep Sok. No 36 Beyoglu, rado ćemo ga prihvatiti. Hvala!
    P.S. Svi tekstovi su Vam odlični, i rijetkost je naći ljude koji tako iskreno žele pomoći drugima.
    Ako dozvolite napisao bi i ja, po povratku, svoje iskustvo na Vašem blogu, u nekom komentaru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kenane :)

      Naravno da možete napisati, to bi bilo odlično :)

      Super vam je ideja da idete na Kadikoj pa onda trajektom, tako će dugi dosadni put biti mnogo interesantniji a i trajaće kraće. S obzirom da je smeštaj na Bejoglu, možete uzeti trajekt sa Kadikoja za Kabataš a ne za Eminonu. Čim izađete na Kabatašu tu je znak za metro pa možete njim do Taksima. To je samo jedna linija i polasci su na 5 minuta. Kada izađete na Taksimu treba da pešačite još oko 1km do smeštaja ili idite taksijem. Ja bi lično pešačila :)

      Inače, Eninonu i Kadikoj su stanice sa kojih polazi najviše linija za brodiće, a Kabataš je stanica na kojoj ima linija za brod, metro, tramvaj.. Na Kabatašu imate i polaske za ostrva, pa jedan dan možete provesti na Bujukadi vozajući bicikli :)

      Verujem da ćete se lako snaći i jedva čekam na čujem utiske :)
      Ako još nešto treba tu sam :)

      Srećan put i divan provod

      p.s. ne morate mi persirati :)

      Избриши
    2. Hvala tebi :) Ivana puno, puno, od mene i moje djevojke, a ako Bog da od sutra supruge.:) Letimo prvog aprila, nije šala :), a vraćamo sedmod. Pa se čujemo tada.
      Hvala puno na lijepim željama.
      I još jednom VELIKO HVALA na svemu!

      Избриши
    3. oooo divno, divno :) Čestitam vam :)
      Čujemo se onda, jedva čekam :)

      Избриши
    4. Evo i mene, malo kasnim, gosti ne daju mira :). Prvo da se još jednom zahvalim sa VELIKIM HVALA! Slijedeći tvoja upustva sa Sabihe do Taksima smo stigli za 1h i 50min. Put je bio zanimljiv, i odmah na početku iskoristiš sve vrste prevoza, tako da je kasnije sve puno lakše. Jedini problem, ti si ga već spomenula, su radovi na Taksimu. Ulica kojom smo mi trebali doći do svog smještaja se renovirala, i to tako da ne možeš ni skontati da se radi o renoviranju ulice, više izgleda kao da će se zgrada graditi. Tako da je put sa trga Taksim, do našeg smještaja od nekih 700 metara trajao više od jednog sata.:) Al uz pomoć veoma srdačnih domaćina (mi smo pitali i trgovce, i taksiste, recepcionare drugih hotela, policiju:), uspjeli smo pronaći naš hotel. Savjetujemo sve da za bilo kakav problem pitaju nekoga, svi su spremni da pomognu. Nama se desio slučaj da nismo ni tražili pomoć; ušli smo na pogrešan brod, a jedan od domaćina koji je slučajno znao da želimo na turu po Bosforu, kada je vidio da smo pogriješili, napustio je svoj brod, zaustavio naš, izveo nas i otpratio do pravog broda. Kako si već rekla javni saobraćaj je fantastičan, uz malo poduke na internetu, i oni koji prvi put idu vrlo lahko se mogu snaći. Kod putovanja brodom uvjek više puta pitajte je li to onaj koji vama treba, ako pogriješite lahko se vratiti, al se izgubi dosta vremena, znam iz ličnog iskustva :). Pored takvog saobraćaja, ipak savjetujem svima da relacije Taksim - Sultanahmet i obratno pješače, ako se ne nosi puno stvari. Pješačenjem će se otkriti sve čari Istanbula. Za sedam dana koliko smo ja i supruga ostali samo smo jednom koristili prevoz od Sultanahmeta do Taksima, i to onda kada smo se natovarili poklonima:) Relacija je nekih 3 km, ima i napornih dionica, ali nikad vam nije dosadno. Svaki put malo skrenite sa trase, i svako pješaćenje biti novo i zanimljivije.
      A da ja sad puno ne pametovao, tu je naša Ivana. Svaki njen savjet je zlata vrijedan.
      Još jednom hvala puno Ivana, od mene o moje supruge!

      Избриши
    5. Hvala mnogo što si podelio iskustvo i utiske :)

      Apsolutno se slažem sa svim što si napisao, najlepša su ta pešačenja i slučajna ili namerna skretanja u uličice :)a potvrđujem i da su Turci otvoreni i uvek spremni da pomognu.

      Ta rekonstrukcija na Taksimu je podelila javnost u Istanbulu jer je vlast odlučila da ispod trga napravi još jedan nivo tako da se drumski saobraćaj odvija i pod zemljom a to može da potraje godinama s obzirom da je to istorijski deo grada pa će arheolozi imati puno posla. No vreme će pokazati..

      Hvala vam i veliki pozdrav za tebe i suprugu :)

      Избриши
  4. Анониман15. мај 2013. 02:16

    Citao sam tvoj blog pre nekoliko nedelja i informacije su mi bile od velike koristi.

    Danas sam se sa suprugom vratio iz Istanbula i dok nisam zaboravio :-) da podelim neke informacije koje mogu biti od koristi pogotovu onima koji prvi put idu u Istanbul.
    Leteli smo sa Pegsus-om iz Beograda 09. Maja do Sabiha Gokcen. Avion je bio vise nego prazan. Po mojoj slobodnoj proceni bilo je samo 20-ak putnika. Povratnu kartu smo platili 100€ po osobi. Cesto letim i mogu da kazem da je avion bio odlican: dovoljno mesta za noge, besplatan prtljag do 20 kg ,(sto nije uobicajeno kod low cost kompanija), monitor sa trasamo leta i trenutnim odstojanjem do odredista i sl.Kad smo sleteli u Istanbul na granicinas je sacekala ogromna guzva da sam pomslio da necemo izaci sa aredroma za tri sata! nakon ""kraceg" zadrzavanja od oko jednog sata smo prosli carinu i bili smo na izlazu iz aerodroma.
    Na aerodromu je kurs bio za 1€ dobijete 2.25 LT. Kod Kapali Carsije, Bajezita ili kod Sultanahmeta je kurs 2.30 ili 2.34 za 1 LT.
    Promenite 20-ak € i kupite "Istanbulkart" za prevoz, na kiosku koji lici na kontejner, direktno gde stoje Havatas autobusi za grad ili gradska linija 10E za Kadakoj. Jednu "Istanbulkart" moze da koristi vise osoba i kaucija je 6 LT, a moj savet vam je da je napunite odmah sa 30-ak LT. Kauciju i neiskoriscene pare koje se nalaze na karti dobicete natrag kada vratite kartu - najbolje tamo gde ste je kupili, tj na aerodromu SG. Jedna voznja sa Istanbulkart kosta 1.95 LT. Citao sam na netu da ako presedate u sledecih sat vremena da je sledeca voznja jeftinija, ali ja to nisam primetio. Istanbulkartu takodje nisam mogao da napunim sa nocanicom od 5 LT nego sa 10 LT. Da li ja nesto nisam dobro uradio ili je to jednostavno tako - ne znam. Alternativa je zeton koji kosta 3 LT.
    Najjeftiniji dolazak do Sultanahmeta ili do ulice Istikal ili Taksim trga je sledeci:
    1. Od aerodroma Sabiha Gokcen do Kadakoja ( to je zadnja stanica) sa gradskim autobusom 10E. Voznja traje 65-70 minuta a karta kosta (sa Istanbulkart, koju ste predhodno kupili i napunili) 3.90 LT.
    2. Kad izadjete na Kadakoju iz autobusa nastavite peske u istom pravcu 50-ak metara i docicete do broda koji ide na evropsku stranu (Eminonu, Karakoj, Kabatas). Nas hotel je bio na Sultanahmetu tako da smo trebali da idemo do Eminonu. Zbog zadrzavanja na aerodromu nismo stigli na poslednji brod u 20:30 za Eminonu, ali smo uhvatili brod za Karakoj koji je samo na drugoj strani Galata mosta. Inace poslednji brod za Karakoj ide u 23:00. Karta kosta 1.95 LT (opet Istanbulkart) i voznja traje 20-ak minuta. Sa Karakoja do Sultanahmeta moze tramvajem T1 (Karta 1.95 LT ) ili preko Galata mosta pa peske uzbrdo. Do Istikal ulice: preko raskrsnice na metro "Tunel" ili peske uzbrdo pod nagibom od 60 stepeni :-). Do Taksim trga: Tramvaj T1 do Kabatasa pa onda metro do Taksim Trga.
    Znaci od Aerodroma Sabiha Gokcen do centra Istanbula sa gradskim prevozom i brodom doci cete za 1,5 -2 sata i kostace vas 8-10 LT.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za informacije :)

      Super je što si spomenuo Istanbulkart jer je treba imati ukoliko planirate da dosta koristite javni prevoz. Postoje ti automati gde sami dopunjavate karticu a ima i šaltera gde možete da ulatite koliko hoćete. Istina je da se smanjuje cena karte za presedanje i to po principu 1,95TL pa 1,25TL pa 1TL toliko sam ispratila jer više od 3 prevoza nisam menjala i to važi za sve vrste javnog prevoza (znači sem taksija i dolmuša). Ako nemate Istanbulkart menanje 3 prevoza koštaće vas 9TL a ovako 4,20TL (+kupovina same kartice za koju možete posle da dobijete novac nazad ili poklonite prijateljima koji će ići posle :))

      Što se tiče dolaska sa Sabiha Gokčen aerodroma ova varijanta koju si napisao je super pogotovo za one koi idu na sultanahmet, Sirkeci, Karakoy i naravno Kadikoy ali oni koji idu na Taksim najbolje da idu direktinim busom SG-2.

      Избриши
    2. Hvala za informacije :) bila sam u Istanbulu pre nekoliko dana, i zaista mi je koristilo

      Избриши
  5. Анониман15. мај 2013. 02:17

    ...i da dodam jos ovo

    Preporuka za Krstarenjem brodom po Bosforu

    Postoji vise mogucnosti za krstarenjem Bosforom. Npr. 2 sata na brodu za 10LT i brod polazi sa Eminonu. Mi smo se odlucili za krstarenje do ribarskog sela na cijem se vrhu nalazi utvrdjene i predivan ogled na Bosfor i Crno more. Brod krece iz Kabatasa (Tramvaj T1, zadnja stanica) u 11:15 i iz Besiktasa u 11:30, a povratak je u 15:30 iz ribarskog sela. Voznja traje oko 1 sat u jednom pravcu i imate oko tri sata vremena da se popnete do utvrdjenja i da se vratite nazad u ribarsko selo. U Kabatas dolazite oko 16:30. Cena za ovu turu je 15 LT po osobi.

    Pjer Loti Kafe

    Iz Pjer Loti kafea pruza se izvanredan pogled na Istanbul i Zlatni Rog.

    Kako doci: Sa Eminonu autobusom 99 ili jos bolje sa brodom koji staje sa zapadne strane Galata mosta ili (iz Karakoja) do Ejup-a.Voznja traje oko 30 min i kosta 1.95 LT sa Istanbulkart. Kad izadjete na Ejupu produzite 50-ak metara i docicete dao zicare koja vozi do Pjer Loti kafea (1.95 LT) ili peske putem kroz groblje. Da, put vodi kroz groblje! Na vrhu ima vidikovac (besplatno) ili mozete da sednete u kafic i popijete caj (2.5 LT)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na ideji :) bili smo do ribarskog sela i stvarno vredi otici. Krstarenje sa Kabataša košta 20TL, ali vredi

      Избриши
  6. Анониман27. мај 2013. 18:19

    Draga Ivana,

    Sve pohvale za blog. Sigurna sam da ce sve informacije biti od koristi krajem juna, kada budem isla za Istanbul. Posto jakoooooo puno znas o Istanbulu, htela bih da te pitam, da li znas i ako znas da li mozes da mi kazes, u kome delu se nalazi citav kvart sa materijalima/tkaninama, pozamanterijom itd.

    Pozdrav i hvala

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala :) (ne znam kako da te oslovim )

    Van zidina Kapali čaršije nalazi se mreža ulica prepuna radnji i tržnih centara za sve i svašta. Tu sam videla nekoliko tih malih tržnih centara samo sa radnjama za pozamanteriju, repromaterijal za izradu nakita, alati za pravljenje kolača, ukrasni papiri i kese.. nema šta nema. Tu ćeš sigurno nešto naći, ali možeš i tu nekoga da pitaš jer bez obzira što na karti deluje kao mala oblast ali treba dosta vremena da se sve detaljno obiđe. Dakle, to je kraj ispod Kapali čaršije ka galata mostu, možeš doći do njega kroz jedan od izlaza na Kapali čaršiji ili još bolje pored Sulejmanije. Eto, možeš prvo obići Sulejmaniju pa onda u potragu za tim radnjama. Sulejmanjija je najlepša džamija u Istanbulu koju sam ja videla.
    Na internetu sam pročitala da tih radnji ima najviše u Tahtakale i Mercan kraju a to je baš u toj oblasti. Našla sam i preporuku za jednu radnju- samo kopiraj koordinate 41.015577,28.969976 na maps.google.com i ona je baš u tom kraju.

    Srećno :)

    ОдговориИзбриши
  8. Zdravo svima,
    Jasam Edip, rodjensam 1977 god. u istanbul. Tako i dasam ceo svoj zivot u İstanbul. Bosnjak sam. Razumem i znam da pricam 60 % srpski jezik. Moji roditelji izseljili iz Novog Pazara u 1967 god. E ovako da kazem; bilo sta bi zeleli da me pitate ; slobodno pitajte, sa zadavoljstvom cu pomagati vam.

    Cao.

    edipcan@mynet.com.tr

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno Edipe!

      Hvala ti :) Ja ću sigurno imati pitanja za tebe, a nadam se da će i drugi :)

      Избриши
  9. Zdravo Ivana,
    Imam 18 godina i planiram avgusta put za Istanbul (sama),potrebna mi je sto jeftinija solucija iz Beograda, ako bih mogla da nadjem do 70 e avionsku povratnu kartu, to bi bilo odlicno,pa se nadam da mi mozes dati neke smernice,(inace put vozom mi je zagarantovan,sto mi je malo frka jer idem sama).
    Hvala unapred,i hvala za ove odlicne informacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Irena,

      izvini na kasnom odgovoru bila sam na putu, nadam se da nije prekasni... Baš sada se i ja spremam za Istanbul :)
      Najbolje da voz odma otpišeš jer više i ne postoji a da se sama uputiš na sve te promene prevoza.. ne preporučujem a i nije više najjeftinije. Najjeftinija varijanta ti je da uzmeš povratnu kartu preko Pegasusa http://www.flypgs.com/. Ja sam ovu povratnu kartu platila 78€ a maksimalno te može koštati 100€ Nećeš bolje proći ni sa voz/autobus varijantom.

      Eto istraži to, pa ako imaš neka pitanja tu sam. Jedino što na put krećem u petak pa ne znam kojom brzinom ću ti odgovoriti ali ako je neka frka piši mi na FB :)

      Srećno :)

      Избриши
  10. Draga Ivana,
    Planiram s muzem i 6 mjesecnim sinom posjetiti Istambul pa bi te molila odgovor na par pitanja:
    Dali mi mozes preporuciti hotel na Taksimu (4ili5*) a da provjereno znas da je dobar a cijena ok?
    Dali je bolje ici u 9 ili 10 mjesec s obzirom na vrijeme,cijene smjestaja...
    S obzirom da idemo s bebom i nije nam do nocnog zivota dali svejedno preporucas smjestaj na Taksimu?
    E sad sam pretjerala ali ako mozes preporucit gdje da rezerviram kartu ako letim is splita?
    Unaprijed hvala
    Dajana

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Dajana,

    ne znam baš za letove iz Hrvatske osim da imate mnogo aerodroma :) Ono što sam uspela da nađem je to da iz Splita ima Turkish airlines po nekoj prevelikoj ceni ali da imaju specijalnu cenu kada idete iz Zagreba (198€ povratna karta po osobi) a najjeftinija varijanta je iz Sarajeva Pegasus airlines-om za 100€ (povratna karta po osobi). Vi najbolje znate šta vam odgovara.. ja sam letela i Turkish-om i Pegasus-om iz Beograda- odlične su obe kompanije. Savetujem da pogledate oba prevoznika i nađete koji vam grad najviše odgovara.

    Što se smeštaja tiče, nemam baš iskustva sa hotelima od 4 i 5 zvezda :) ali ima ljudi koji imaju i koji rado ostavljaju svoje komentare na smeštaj na http://www.tripadvisor.com/ i http://www.booking.com/ (ima i na hrvatskom jeziku). Dakle, ovde možete rezervisati hotel koji vam odgovara :)

    Da li je 9 ili 10 mesec nije mnogo važno jer pripada istoj sezoni pa je vreme slično a i cene. Ako se odlučite za tu specijalnu cenu Turkish airlines-a vodite računa o datumu jer je moguće da morate da rezervišete mesec dana pred put...

    S obzirom da idete sa bebicom možda da ipak odete na Sultanahmet pogotovo ako ste prvi put u Istanbulu. Možda da nađete smeštaj blizu Galata mosta kako bi peške prešli most i sa tunel tramvajem se popeli do Kule Galata pa šetali Istiklal ulicom do Taksima :) ili obrnuto.

    Sada sam ja malo zakomplikovala :)

    Ako treba još neka info tu sam :)

    ОдговориИзбриши
  12. Pozdrav,nasla sam vrlo korisne informacije ovde :) Zanima me,tvoja preporuka za smestaj,po nekoj pristojnoj ceni?Ovo ce mi biti prvi put u Istanbulu,a do sada sam sve rezervisala preko booking.com-a,pa bi mi dobrodosao vas savet

    ОдговориИзбриши
  13. Heh, zavisi šta za tebe znači pristojna cene, za mene je to do 15€ :D

    Možeš da mi pošalješ par linkova i koliko dana ostajete, pa da ti kažem mišljenje oko lokacije i generalno. U pretrazi po lokaciji pogledaj hotele u delovima - Kula Galata, Palata Topkapi i Pijaca začina, a pogledajte i ulica Istiklal i Taksim trg. Napravi selekciju, pa mi pošalji par linkova i napisaću ti mišljene.

    Srećno :)

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Ivana,
    hvala za brdo korisnih informacija. Mene zanima kako od Sabihe do smestaja http://www.booking.com/hotel/tr/maide-sultan.sr.html?sid=a0fe787c1bc48eaf54ec14cd9c232f1a;dcid=1 i kakva je lokacija istog.

    Hvala najlepše, Snežana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snežana,

      u tom kraju je odrastao Orhan Pamuk prema tome ja ću odma reći da je lep kraj :) Inače, hotel je bluzu Taksima i nalazi se u kraju gde obično nema mnogo turista a meni je baš lep, eto prilike da istražite i taj (fensi) kraj. Bez obzira što je jako blizu Taksimu i Istiklal ulici, turisti obično ne idu na tu stranu (sem oni koji su tu smešteni).

      Najjednostavnije i najbrže vam je da uhvatite shuttle bus prevoznika Havatas (http://havatas.com/en/coach.aspx?i=2) koji saobraća na svakih 30 minuta. Stanica mu je tačno na Taksim trgu, a odatle možete i peške..ili taksijem.

      Srećan put i lep provod :)

      Избриши
  15. Pozdrav Ivana,

    da li bi mogli da mi ukazete na povoljnije ponude letova za Istanbul iz Beograda?
    ili lowcost kompanije koje imaju u ponudi ovakvih letova. (kao naprimer Wizzair sto daje za 50eura povratnu kartu za Pariz.) ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav :)

      Iz Beograda za Istanbul lete samo ove 3 kompanije koje sam napisala, a od njih je najpovoljniji Pegasus airlines gde je povratna karta do 100€, ja sam moju platila 78€ kada sam putovala prošli put. to je najjeftinije što može da se nađe - u cenu je uračunat prtljag do 20kg + ručni prtljag.. dok se hrana i piće posebno naplaćuju. Sve piše na njihovom zvaničnom site-u - http://www.flypgs.com/en/

      Srećno :)

      Избриши
  16. Hvala puno na brzom odgovoru

    Snežana

    ОдговориИзбриши
  17. POzdrav Ivana :) ja sam iz Sarajeva i za Novu godinu letim u Istanbul,cekirali smo karte preko Pegasusa. Buduci da zaista nisam mogla citat sve postove i kometare,zanima me kako najbrze i najjeftinije doci sa aerodroma Sabiha Gocken do evropskog dijela Istanbula ( ne znam jos koji tacno dio ) ? Bila sam prosle godine u Istanbulu,ali busem,pa nisam upucena u taj prevoz sa aerodroma,posto znam da je on udaljen nekih 30-35 km od samog centra Istabula. Vjerujem da si ovo vec negdje napisala,ali nisam mogla sve da citam :) i ako znas slucajno radi li prevoz normalno oko nove godine,i znas li gdje je najbolje tamo provesti Novu godinu? Lp,Aida

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Aida,

      do tvog odlaska u Istanbul imaš dovoljno vremena da istražiš sve o Istanbulu pa tako i da pročitaš ceo tekst. Istanbul ima nekoliko centra pa ne znam na koji tačno misliš. U svakom slučaju možeš ići gradskim busom ili shuttle busom - Havatas.

      Što se dočeka tiče ima dosta opcija a šta ćete odabrati zavisi šta volite. Uglavnom ima puno klubova u okolini Istiklal ulice, ja sam u 1h upala u neki - dakle nisam ništa unapred planirala i ispalo je super :) Samu novu godinu smo dočekali na brodu jer je te godine grad organizovao besplatan noćni prevoz pa smo mi ušli na brod 15 minuta pre ponoći i dočekali novu godinu između 2 kontineta :) Raspitajte se i za to, prošle godine nije organizovano ali ko zna ;)

      Pozdrav

      Избриши
  18. Draga Ivana,
    Suprug i ja planiramo polovinom novembra da idemo u Istanbul, pa smo u dilemi da li da uzmemo hotel u blizini Taksima ili u Azijskom delu na Fatihu. Molim te još jednom ponovi kako je najbolje stići od Aerodroma do trga Taxim.Da li je dovoljna jedna kartica za prevoz za nas dvoje i da li uzimati musseumpass.
    Srdačan pozdrav, Tijana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tijana, ja uvek preporučujem okolinu Taksima ili još bolje kod Kule Galata ali na vama je da odlučite. Po meni taj kraj oko Taksima ima sve i star je i moderan je :)
      Od Aerodroma možete ići gradskim busom ili Havatas busom (konforan, veliki bus) Čim izađete sa aerodroma videćete, mislim da je skoro nemoguće da se ne snađete. Istanbul je ogroman turistički grad i sve je prilagođeno turistima, a turci su gostoprimivi i uslužni.
      Da, jednu karticu može da koristi 2 osobe tako da možete samo jednu kupiti i 2 puta "otkucati2 pri ulasku u prevoz/peron. Kartica ne važi za Havatas bus, jer je to privatna firma, tu katru kupujete u busu. Od Ataturka je 10TL, a od Sabihe Gokcen 20TL.

      Što se tiče Museum pass-a sve zavisi šta želite da vidite - ovde je napisano šta je uračunato u cenu http://www.muze.gov.tr/museum_pass ali po meni je šteta ne videti Dolmabahce palatu, za koju nemate ni popust ni besplatan ulaz sa ovom karticom a koja ima najveću cenu karte. Uporedite vaše želje sa mogućnostima kartice, izkalkulišite pa odlučite. U tekstu Šta morate videti u Istanbulu (prvi i drugi deo) sam napisala neku preporuku.. ako ćete obilaziti te znamenitosti mislim da nema potrebe za tom karticom.
      Srećno :)

      Избриши
  19. Hvala puno, ove informacije će nam biti od koristi.
    Srdačan pozdrav, Tijana

    ОдговориИзбриши
  20. Postovani, ne razumem zasto bi ste sa Ataturk aerodroma do Sultanahmeta isli Havasom do Taksima pa onda se mlatili do sultanahmeta. Imate metro koji krece od aerodroma Ataturk tj stanica se nalazi u podnozju aerodroma i vodi do Aksaraja, ne moze se pogresiti jer postoji jedna linija. Tu se izadje i sedne se na tramvaj i stizete do Sultanahmeta. Znaci, za 2 tramvaj karte imate transfer do hotela ukupno 5 tl. Postovana Ivana, ne moze se postati doktor posle gledanja par operacija, kao ni turisticki vodic posle par odlazaka u neki grad. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Anonimni,
      kritika koju si uputio imala bi više smisla da si je formulisao kao sugestiju. Do svakog mesta u Istanbulu ima mnogo načina da se dođe, nemoguće je sve opisati zato i svakome pojedinačno odgovaram na komentare, mailove i poruke na FB stranici. Sa nekima koji su u Novom Sadu se i nađem na kafi da razradimo ceo plan i uvek imam kartu viška da pozajmim. Pre nego što sam napisala ovaj tekst dobijala sam mnoga pitanja na mail i na svako sam odgovorila sa predlozima za bus, shuttle bus, metro, pa ček i voz, ali njima se uglavnom najviše dopala varijanta shuttle busa jer je susret sa metroom koji u Srbiji ne postoji je dodatni izazov. Istanbul je velika nepoznanica svakome ko ide prvi put, pešačenje do metro stanice ma koliko blizu bila je dodatno opterećenje pogotovo kada su autobusi odma na izlazu sa aerodroma.

      Niko ovde ništa ne operiše niti sam ja turistički vodič, u pitanju je samo dobra volja da podelim svoje iskustvo i znanje o ovom divnom gradu i svi su dobrodošli da daju sugestije koje su od koristi putnicima.

      Избриши
    2. Slažem se sa Anonimnim da je puno bolje sa Ataturka do Sultanahmeta metroom pa na tranvaj prijeći ili na Zeytinburnu ili ići do Aksaraya - Na Zeytinburnu je bolje ako ima prtljage jer ima lift pa se nemora tegliti prtljaga ( usput samo bila sam u tom predivnom gradu između 180 i 200 puta i sve je čovjeku na ruku) Jednostavno se saživite sa tim ljudima i snađete se u svemu Pozdrav svima

      Избриши
  21. Ivana, citam tvoje postove i mnooooogo su mi pomogli u vezi sa snalazenjem po Istanbulu. Idem sad u subotu, letim Pegasusom i vec sam ukapirala po postovima da Havatas bus ne ide, znaci potrazicu SG-2 posto sam smestena na Taksim trgu. E sad, imam par pitanja za tebe. Da li mozes da mi kazes kako od Taksim trga da obidjem sve znamenitosti (Plava dzamija, Aja Sofija, Dolmabahce, Top Kapi, Galata kulu) kojim prevozima mogu da idem do svakog od njih. I jos jedna stvar, meni dosta bitna :) da li znas gde mogu da nadjem tamo dobre montone/bunde? ili perjane jakne sa krznom? cula sam da je Grand bazar dobar al isto ne znam kako da dodjem do njega pa bih te zamolila ako ti nije tesko da mi to objasnis il ako imas predlog u koju fabriku il trzni centar da odem?
    hvala ti unapred, javljam se po povratku sa puta da vam prenesem utiske :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ana,
      hvala ti mnogo na lepim rečima i ovde i u poruci na FB :) Pišem ti ovde odgovor kako bi i drugi mogli da ga pročitaju.
      Najjeftinije je da ideš tim gradskim pusom, ali put dugo traje... Više ne vozi Havas, ali vozi Havatas - to je direktni autobus koji ne staje na stanicama nego ide pravo na Taksim. Ti proceni koji ti prevoz najviše odgovara...

      Kako obići sve te znamenitosti sam opisala u tekstovima Šta videti u Istanbulu - prvi i drugi deo. Do kule Galata možeš peške kao i do Dolmabahče palate, a do Plave Džamije, Aja Sofije, Topkapi palate i Grand bazara (Kapali čaršija) možeš doći tramvajem i/ili peške - pročitaćeš tamo detalje. Bilo bi dobro da kad' stigneš uzmeš mapu grada a ne bi bilo loše ni da pre polaska dobro proučiš mapu i da poneseš sa sobom odštampane pojedine delove grada, pogotovo kraj gde si smeštena.

      Što se tiče kožnih jakni - nemam fabriku da ti preporučim a važno je da znaš da ako hoćeš da kupuješ na Kapali čaršiji da kupuješ van zidina. Ovaj deo koji je prekriven je skuplji i uglavnom ima suvenira, marama, zlata.. a okolo je čitavo carstvo razne rebe. Imaš na primer radnju samo za hemijske olovke / ukrasne papire / alat za kolače / perlice za nakit... pa tako i kožne jakne... Dakle, to Kapali čaršije možeš doći tramvajem, treba da siđeš na stanici Beyazit ili peške od Sultanahmeta ako si već tamo u obilasku znamenitosti..
      Najbolje da prvo pročitaš ona 2 teksta uz gledanje u Google map pa ako onda imaš još neka pitanja možeš da mi pišeš i na FB.

      U svakom slučaju srećno i javi se sa utiscima :)

      Избриши
  22. Postovani,

    sada u decembru idem prvi put u istanbul. Vidjela bih sve znamenitosti, Plavu Džamiju, Aja Sofiju, Topkapi palatu i Grand bazara (Kapali čaršija). Da li je dobro naci tu smjestaj ili na taksim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve ove znamenitosti se nalaze na Sultanahmetu, ako ostaješ jako kratko onda možeš i tu naći smeštaj ali istanbul nije samo to i zato ja uvek preporučujem da se smeštaj nađe u blizini Taksima ili još bolje u blizini Kule Galata. Možeš pročitati i tekst Smeštaj u Istanbulu, to ti možda pomogne da prevageš.
      Srećno i lep provod :)

      Избриши
  23. Odlican blog i tekstovi.. imam namjeru ici sa zenom na par dana, niako da nadjem neki jeftin hotel, da li postoji inace hotel ili hostel npr do 40 eura po noci? Ako mozes da mi nadjes obzirom da imas iskustva? Inace planirao sam da koristim ovaj tvoj tekst u snalazenju od aerodroma do grada i nazad. Idem prvi put i nadam se da cu se snaci. Lijep pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Nemam običaj da preporučujem hotele jer sam više od polovine mojih hiragana u Istanbulu provela kod prijatelja a i vrlo je to nezgodna uloga.. ne znam da li si pročitao tekst Smeštaj u Istanbulu, to ti može koristiti.
      Inače, baš sam sada u Istanbulu i to u hotelu na Taksimu. To je najbolje mesto za smeštaj, pročitaćeš to i u tom tekstu.
      Trenutno sam u hotelu koji se na booking-u zove Cozy suits. Na odličnoj je lokaciji, čist je, ima i doručak, košta 25€ noć (kada sam ja rezervisala), jedino što su sobe baš male. Pogledajte i ostale na Taksimu, može se za 40€ po osobi za noć naći odlični hoteli.
      Pozdrav iz Istanbula :)

      Избриши
  24. Hvala ti Ivana, uzivaj u Istanbuku i naravno nastavi da odlicno vodis ovaj blog ;)

    ОдговориИзбриши
  25. Komplimenti i čestitke na ovom sajtu Ivana i Tvojoj želji da informišeš putnike koji idu u ovaj divni grad.Zaista neprocenjivo.Samo nastavi tako,ako Te ne mrzi previše.Nadam se uskoro da će mi Tvoji saveti višestruko trebati.Pozdrav Nenad

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nenade :)
      Zadovoljstvo mi je da pišem o Istanbulu i rado odgovaram na pitanja pa ako te zanima još nešto što nisam napisala, slobodno pitaj.
      Pozdrav

      Избриши
  26. Draga Ivana!
    Vidim da si dala pregrst korisnih informacija, pa bih i ja da ti se obratim za pomoc... U ferbruaru prvi put letim za Istambul sa Air Srbija, slecemo na Sabiha aerodrom.. Kako najbrze stici do http://www.booking.com/hotel/tr/barin.sr.html?aid=333373;label=barin-P5riX8cFIT7rpPhPEKMZ8AS4795376752%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=fe6275ece1aba7305167403f8371b176;dcid=1;srfid=d362d7e8f6641f704ad1d75fefdca4b723c2305aX1? Ovo sa raznim presedanjima deluje poprilicno komplikovano... Mnogo bi nam pomogla, hval puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrlo je jednostavno :)
      Izvini, ali iz poruke ne mogu da ukapiram u kom rodu da ti se obratim, a vidim da je pisano u množini pa ću tako i ja :)
      Dakle, najjednostavnije je da idete havataš autobusom do Taksima. Na Taksimu imaju stepenice koje vode pod zemlju gde se nalaze autobuske stanice (to je sad' tako nakon rekonstrukcije) i tu čekate bus za Aksaraj. Ima mnogo autobusa koji tamo idu, ako ne piše Aksaraj na autobusu kao odredišna stanica onda piše kao jedna od nabrojanih. Pitajte vozača da li je bus za aksaraj i zamolite da vam neko kaže gde da siđete.
      Karta za gradski bus je 3TL (trenutno) a razmislite o kupovini Istanbulkart o kojoj sam pisala u tekstu Javni prevoz u Istanbulu
      I ta stanica na Aksaraju je pod zemljom pa se samo popnite gore i pratite mapu koju ste prethodno otštampali :)
      ako imate još pitanja - tu sam.
      Srećno :)

      Избриши
    2. Hvala puno! Divna si!

      Избриши
  27. Ćao pozdrav iz Banja Luke, divni su ti clanci.Imam pitanje obzirom da putujem u Istanbul 06.03. pa me interesuju mnoge stvari ali izmedju ostaloga i ovo.Kako Od autobuske stanice Yenikapi u Mesih paša ulici posto smo smjesteni u Maral hotelu - da dodjem do Vaseljenske patrijaršije jer mi se na gugl mapama cini kao da ovi busevi idu samo jednom stranom.
    I još dali mogu od hotel obici pjeske Aja Sofiju i ostalo koliko je udaljenost od Maral hotela,Hvala
    Rada

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Rado,
      super je što si već sve istražila. Malo jese komplikovano objasniti odlzak do Patrijaršijem,ali ima nekoliko opcija. Od stanice Yenikapi možete uhvatiti bus 41Y koji ide na stanicu Fener na kojoj silazite. Odma tu u blizini se nalazi Patrijaršija. Druga varijanta vam je da sa stanice Aksaraj uhvatite neki buds koji ide na Unkapani, tu možete sići i pešaćiti pored obale Zlatnog roga do stanice Fener. Ima dosta buseva koji idu tuda pa nema potrebe pamntiti brojeve, samo pitajte vozača ili pročitajte na autobusu da li buds staje na toj stanici.
      Ako ćete tamo da se raspitujete za Patrijaršiju, najbolje da ih pitate za stanicu Fener pošto uglavnom nemaju pojma da Patrijaršija i postoje ili ne znaju na engleskom da je to to.

      Ja sam jednom bila u tom kraju samo sa druge strane Ordu džade i išla sam peške do Sultanahmeta, i to po 2-3 puta na dan. Deluje daleko ali lepa je to šetnja, možda u povratku da se vratiš tramvajem ako si baš umorna ili da skratiš vreme :)

      Ako imaš još pitanja - tu sam :)

      Избриши
  28. Анониман3. март 2014. 03:27

    Draga Ivana!
    Sve pohvale za blog!! :) Planiram da odem do Istanbula, prvi put, najverovatnije u junu. U pitanju je The Peak Hotel ( 7dana,6 nocenja ) . Jos uvek nisam uzela karte ( prvi put cu putovati avionom, jooj :D ) Mozes li mi dati neke savete, informacije, "ohrabrenja" .... :D ?
    Veliki pozdrav od Nevene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nevena,
      i ja sam prvi put letela avionom baš za Istanbul i to sama. Što se tiče informacija gledala sam da napišem što sam više mogla a da ima smisla ali ako imaš neka konkretna pitanja tu sam.
      Prvi let avionom ćeš zauvek pamtiti pa nedaj da te savlada strah jer nema čega da se bojiš. Pogled kroz prozor aviona na oblake koji su ispod tebe i koji prave razne oblike i brazde je nezaboravan, imaj u vidu da je iznad oblaka uvek sunčano (danju).
      Hotel se nalazi na odličnoj lokaciji i nemam šta drugo da kažem osim uživaj :)
      Ako imaš još neka pitanja - tu sam :)

      Избриши
  29. Draga Ivana,

    posto vidim da imas odgovore na sva pitanja evo i mene sa jednim. Sledece nedelje letim preko Istanbula (u kom nikad nisam bio), i imam 8 sati na aerodromu. Plan mi je da odem do grada, do Kapali carsije i da kupim nesto od koze :). Imas li savet kako, cime i koliko kosta transfer? A pre svega da li se isplati za tih 8 sati iscimati se do grada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi Anonimni :)
      Ključno pitanje je na kom aerodromu? Ako si na Sabiha Gokcen onda ti ne vredi.. eventualno da odeš negde na azijskoj strani. ako si na Ataturku onda možda i možeš stići za 8 sati da se prošetaš po Sultanahmetu ili Kapali čaršije. Najbrže ti je uhvatiš metro/tramvaj do Aksaraja. Opisala sam to više puta. Na aerodromu uđeš u meto a izađeš na stanici Zeytinburnu, tu uhvatiš tramvaj za Kabataš, a siđeš na stanici Beyazit ako ćeš na Kapali čaršiju. Pošto ne znam na kom si aerodormu, ne vredi dalje da pišem.. javi pa da smislimo najbolju kombinaciju.

      Избриши
  30. Draga Ivana ,
    Kako najbrze i najjeftinije doci sa Sabiha gokcen aerodroma do Ida Hotel, Cankurtaran Mah. Akbiyik Cad. No:31 Sultanahmet, Fatih, 34400 Istanbul
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Do Ida hotela treba promeniti nekoliko prevoza.. Najbolje je uhvatiti Havatas ili gradski bus sa aerodroma do Kadikoy-a, a onda unvatiti brodić do Eminonu pristaništa. Odatle možeš peške ili tramvajem - silaziš na 3 stanici tj na stanici Sultanahmet. Još malo ideš peške i tu si :)
      Srećno :)

      Избриши
  31. Draga Ivana,
    Za nekoliko dana putujemo prvi put u Istanbul pa su nam tvoje informacije vise nego dobro dosle.

    Nazalost, tvoj blog sam tek kasnije nasao i vec nasao smestaj na Fatihu. 3 tramvajske stanice od starog dela. Mi smo hteli da uvece, nakon obilazaka budemo i dalje u srcu desavanja ali shvatio sam da je to na Taksimu ali nema veze.. :) za prvi put i 7 dana, bice ok

    Da li si saznala ili neko ima svezija iskustva kako od Sabihe stici do grada? Na tvom linku za Havatas pise da je linija ukinuta, a da li je istina da onda jedina opcija je bus od 4 sata voznje?

    Veliki pozdrav,
    Goran

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi Gorane,
      kao što si ti kasno video blog tako sam i ja kasno videla tvoju poruku :( izvini, ali i ja sam bila na putu pa uglavnom nisam imala internet..

      Nadam se da ste se dobro snašli, jer sigurno ima shuttle bus do Taksima i Kadikoy-a.
      Kakvi su utisci?

      Pozdrav,
      Ivana

      Избриши
  32. Pozdrav, pohvale za odličan blog. Da slučajno ne znate za neki smještaj povoljan u blizini plave džamije ili Kapali čaršije, u tom dijelu uglavnom. Te kako se kreću cijene za dvije osobe sa doručkom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima na stotine različitih hotela u tom kraju... ja obično preporučujem smeštaj u blizini Istiklal ulice (na Taksimu) ali ako baš hoćete u ovaj kraj jeftiniji hoteli su u okolini Aksaray-a i Kumkapija, ali vam ja u tom slučaju preporučujem aksaray.
      U tekstu Smeštaj u Istanbulu sam opisala kako da nađete smeštaj spram svojih želja i mogućnosti. Ako ste za hotel sa doručkom onda najbolje da pregledate booking.com.
      Srećno :)

      Избриши
  33. Draga Ivana,
    kupila sam povratne karte kod Pegasusa. Prvi put kupijem karte preko interneta, pa me zanima da li je dovoljno odštampati karte koje sam dobila prilikom kupovine i poneti na čekiranje, na aerodrom. Znam da se kod nekih low cost avio kompanija (wizzair) mora čekirati on-line jer se na aerodromu naplaćuje visoka taksa.
    Drugo, da li moram odštampati karte u dva primerka, da bih imala zbog povratne ili zadržavam prvi primerak?
    Možda je glupo pitanje, sve ostale informacije sam detaljno ''proučila'', blog je zaista odličan :)
    Ana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ana :)
      i izvni što ti tek sada odgovaram, nadam se da nije kasno...
      Ja uvek odštampam karte u oba pravca i ponesem sa sobom za svaki sluča kao i pasoš. Ali to nije neophodno kada je Pegasus u pitanju. Nema dodatne naplate za čekiranje na aerodromu, sve je OK samo predaš pasoš.
      Tako da je to odštampano čisto za tebe kao podsetnik i neke nepredviđene situacije.

      Srećno :)

      Избриши
  34. POzdrav. Sve pohvale za blog. Imam jedno pitanje, ako bi mi mogla pomoci. U februaru cu ako Bog da u Istanbul i avion slijece na SAbihu aerodrom 7 navece, te zbog toga necu stici na trajekt za eminonu u 20:40, pa bi onda morao do Karakoya. Hotel ce biti na Sultanahmetu ili uglavnom u opstini Fatih. Kako da se sa KArakoya prebacim tu? Kolika je udaljenost, moze li se pjesaciti? Ovdje sam gledao raspored trajekta:
    http://sehirhatlari.com.tr/en/timetable/inner-istanbul-ferry-lines-351.html

    HVala unaprijed na odgovoru. Pozz, Dino

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dino :)
      Oba aerodroma su baš udaljena od centra tako da šetanje nije opcija. Ukoliko brzo završiš sa uzimanje prtljaga onda možeš da uhvatiš shuttle bus (Havatas) do Kadidoy-a jer je on najbrži i tu uhvatiš trajekt. Tačno je da je 20.40h poslenji trajekt koji ide na eminonu ali imaš i trajekt u 21h za Kabatas. Kabatas je sa evropske strane i početna je stanica tramvajske linije koja ide kroz opštinu Fatih. Svakako bi ti ta linija trebala i da ideš na Eminonu. Shuttle bus je brži od gradskog, zato ti savetujem da ideš njim.. treba mu oko sat vremena. U rasporedu OVDE možeš videti polaske. To znači da treba da uhvatiš taj u 19.30h. Ako ne stižeš na taj onda bolje da ne rizikuješ... a ond sledi opcija 2 koja je malo komplikovanija ali sigurnija :)
      Istim tim Havatašom možeš da odeš do Taksima, treba mu oko 90 minuta da stigne. Tu možeš da uhvatiš bus za Aksaray ili Eminonu zavisi šta ti je bliže hotelu, pretpostavljam Aksaray. Najbolje da pitaš nekoga koji je to bus, a stanica je ispod Taksim trga, nije više nad zemljom. Piše na autobusu sve stanice na koje staje bus.
      Srećno i lep provod :)

      Избриши
  35. Анониман11. март 2015. 12:14

    Postovana Ivana,
    da li bi mogla da mi objasnis kako se dolazi od aerodroma Ataturk do hotela The Peak ? Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najbolje je doći do Taksima tim shuttle busom (Havatas) pa onda peske ili taksijem do smeštaja. Sve zavisi od toga koliko imate stvari. Ja bi verovatno išla peške kroz Istiklal ulicu. Ima i bus ali nema neke uštede u vremenu i pešačenju. Na karti deluje da je daleko ali nije baš toliko pogotovo što bi prošetali po Istiklal ulici a tu ne može da bude dosadno čak ni sa koferima koje vučete :) Od mesta gde vas ostavlja bus do hotela ima 1-1,5km.
      Srećno i lep provod :)

      Избриши
  36. Draga Ivana,sve pohvale za blog.Mozes li mi predloziti sta da kupim decakuvod sedam godina?Pozdrav iz Banjaluke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milena. Nemam baš iskustva iz te oblasti ali ja bi kupila neku garderobu. Ima jako velik izbor i u radnjama i na pijaci. Pozdrav :)

      Избриши